Grekland: Klar seger för Syriza, misslyckande för vänsterutbrytarna

Valdeltagandet i det grekiska valet var mycket lågt, cirka 55%, men bland de som gick till valurnorna så röstade 35% för Syriza medan det konservativa partiet Ny Demokrati fick 28%. Syriza kommer även fortsatt att bilda regering ihop med nationalistpartiet Oberoende greker (ANEL), ett parti som kan ses som militärens parti.

För vänsterutbrytarna ur Syriza, Folklig Enhet (LE), var valet inte någon succé, de kom inte in i parlamentet. Det gamla stalinistiska kommunistpartiet KKE fick ungefär 6% av rösterna precis som i förra valet.

Valet innebär alltså inte att det kommer någon radikal förändring av den politik som förs i Grekland utan Syriza kommer med stor sannolikhet att fortsätta någon form av åtstramnings- och besparingspolitik i enighet med vad långivarna vill ha. För folket i Grekland ser det tufft ut även framöver.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements