Problemet är ju att mycket i Östeuropa är skit

Adam Cwejman menar i en krönika i GP att det i Sverige för det mesta presenteras en alltför grund, enkelspårig och ensidig bild av länderna i Östeuropa. Han har nog rätt i det. Men problemet med hans krönika är att det finns mycket mer skit i Östeuropa än i Västeuropa. Eller ska vi säga värre skit. För det som finns där i form av fascism, rasism, förtryck och förföljelse finns i väst också. I allmänhet dock i mildare former.

Romer förtrycks i hela Europa, men förtrycket och rasismen mot romer är överlägset värst i länder som Rumänien, Slovakien, Ungern och Bulgarien. Rasistisk regering med stöd från fascister hittar vi bara i Ungern. En regering med högerextrema inslag finns i Ukraina och det är ett av de mest korrupta länderna i Europa. En president som vet noll och inget om världen samt säger extremt fördomsfulla och märkliga saker om grannlandet Sverige hittar vi bara i Polen. Vi har sett hur bedrövligt Ungern hanterat flyktingar i jämförelse med hur de behandlats i Tyskland och Sverige. Danmark försökte visserligen vara som Ungern ett tag, men lade ner de försöken. Danmark har en regering som inkluderar ett högerpopulistiskt parti men ändå är det inte som i Ungern. Baltikum, i alla fall Estland, har lagstiftning som diskriminerar den rysktalande minoriteten. I Ukraina är det krig om än med vapenstillestånd just nu. Sen har vi förstås också Putin i Ryssland. Mer behövs nog inte sägas om det.

Adam Cwejman må ha rätt om den ensidiga bilden. Samtidigt är det ju så att det tycks vara sämre i Östeuropa än i Väst. Det finns helt klart underlag för den negativa bild som finns. Men bäst tycks ändå de länder som ligger närmast Norden och Tyskland vara. Tjeckien, Polen, de baltiska länderna. Det mesta jag hör och läser om dem är positiva saker. I alla länderna utom Tjeckien finns en expansiv och framgångsrik varvsindustri exempelvis. I Tjeckien och Polen finns en modern bilindustri. Samma två länder tillverkar spårvagnar som är mycket bättre än de som Göteborgs stad köpt från Italien. Rumänien är ett av de länder där invånarna är mest positiva till utomeuropeiska invandrare.

Problemet som Cwejman pekar på handlar om hans kollegor på tidningarna. Okunniga journalister utan allmänbildning som ägnar sig åt att sprida propaganda, felaktiga verklighetsbilder och vilseföra människor. Det gäller inte bara när de skriver om Östeuropa utan alltid. Även när de skriver om Sverige. De kollar inte fakta, de ifrågasätter inte höga politikers eller högerextremisters uttalanden osv. Deras skrivande är slappt och likgiltigt. Tyvärr blir det också så ibland när Cwejman skriver även om det inte så i detta falla, med krönikan om Östeuropa. Han är dock också en del av problemet.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements