Rimliga förslag om flyktingar från Teodorescu

Häromdagen skrev Alice Teodorescu en ledakrönika om flyktingar i GP. Den är som vanligt i hennes fall full med lösa påståenden och fakta som inte stämmer eller vilseleder.

Enligt Teodorescu (det är oklart varifrån hon fått uppgiften) har polisen 17 000 utvisningsärenden på sitt bord. Dvs folk som fått avslag på sin asylansökan och som alltså ska lämna Sverige. 6 000 personer som fått avslag på asylansökan bor på Migrationsverkets förläggningar enligt uppgifter från nämnda verk. Det nämner Teodorescu inget om och det är oklart om de ingår i hennes siffra på 17 000. Det är också välkänt att en stor del av dem som får avslag direkt åker till något annat land för att istället pröva där. Många av de 17 000 finns alltså inte längre i Sverige och därför kan inte heller polisen få tag på dem.

Men oavsett Alice Teoderescus vilseledande och otillräckliga fakta, felaktiga uppgifter och förvirring så är förslagen i hennes krönika mot slutet av inlägget inte helt fel. Jag kan mycket väl tänka mig att krigsflyktingar utan skäl till asyl skulle kunna få tillfälliga uppehållstillstånd även om det finns många problem även med dem. Hur gör vi om de får jobb, arbetsgivaren vill ha dem kvar eller om någon gifter sig med en person som är svenska medborgare eller har uppehållstllstånd i Sverige. Det behövs i så fall kompletterande regler och lagstiftning.

Att göra det möjligt att söka asyl från annat land liksom att öka antalet kvotflyktingar är också vettiga förslag och inte kontroversiella för fem öre. Däremot så innebär de förstås inte att människor slutar ta sig över Medelhavet i båtar eller på annat sätt tars sig in EU. För att göra det mindre farligt för dessa bör de kunna ta flyget eller båten direkt i hemlandet till sin destination. Transportörsansvaret bör avskaffas.

Däremot är jag helt emot ökad arbetskraftsinvandring. Vi har sett hur den vi har idag lett till lönedumpning, rena slavarbeten i rika människors hem, bärskogen eller för oseriösa städfirmor med mera. Det verkar inte vara en bra sak. Att utvisade stannar kvar och blir så kallade papperslösa leder också till samma typ av utnyttjande. Sådant skulle sannolikt bli bättre med ökad andel kvotflyktingar, möjlighet att söka asyl från annat land och säkrare resor.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements