Sverigedemokraternas ekonomiska fiffel

Jag har i ett par inlägg följt historien om Sverigedemokraternas (SD) ekonomiska fiffel i samband med att den tidigare ekonomichefen för Sverigedemokraterna, Per Björklund, avskedades i slutet av 2012. Ett ekonomiskt fiffel som lett till åtal mot två ledande Sverigedemokrater, Martin Kinnunen och Per Björklund. ETC har nu grävt vidare i denna affär och konstaterat att den har förgreningar ända upp till Jimmie Åkesson och den tidigare partisekreteraren Björn Söder. Istället för att vara anställd så fick Per Björklund ett förtäckt avgångsvederlag i form av konsultarvode:

Istället hyrdes Per Björklund in som konsult för att sköta ekonomisk redovisning, budgetering och annan ekonomisk styrning vid Samtid & Framtid AB, ett företag tillhörande Sverigedemokraterna. Enligt utredningen utfördes dock aldrig något arbete värt namnet, men Per Björklund fakturerade ändå 81 375 kronor i månaden inklusive moms i tio månaders tid under 2013.

[…]

I ett PM från Ekobrottsmyndigheten som finns i förundersökningen konstaterar man att ”utbetalda belopp är ett förtäckt avgångsvederlag till Björklund från Sverigedemokraterna”.

[…]

De pengar som tillfallit Per Björklund ska enligt utredningen ursprungligen komma från partiets kassa, något som framgår av Ekobrottsmyndighetens PM och andra dokument i målet. Vid ett sammanträde med partiets verkställande utskott den 14 mars 2013 beslutades att 895 125 kronor skulle utbetalas till Blåsippan AB, även det ett företag som ägs av Sverigedemokraterna och moderbolag till tidigare nämnda Samtid & Framtid. Den som undertecknade beslutet var ingen mindre dåvarande partisekreteraren Björn Söder.

[…]

Den 24 maj 2013 slussas samma summa, 895 125 kronor, vidare från Blåsippan till dotterbolaget Samtid & Framtid. Styrelseordförande i Blåsippan var vid denna tidpunkt Jimmie Åkesson. Andra ledamöter var SD-toppen Richard Jomshof och tidigare vikarierande partiledaren Mattias Karlsson. På det bankallegat som utfärdats i samband med överföringen står att utbetalningen görs ”enligt styrelsemöte 2013-03-13”.

Slutligen har Per Björklund genom sin enskilda firma fakturerat Samtid & Framtid på 81 375 kronor i månaden i tio månader för jobb som enligt utredningen alltså aldrig utförts. I styrelsen för Samtid & Framtid satt partiets före detta pressekreterare Martin Kinnunen, som ”sist i ledet” har blivit åtalad för skatte- och bokföringsbrott.

Även den avpolleterade järnrörsmannen Erik Almqvist har enligt ETC fått ersättning på liknande vis. Id et fallet menar dock Ekobrottsmyndigheten att brott inta kunnat bevisas och att det framtås som ett helt legitimt arvode. Kinnunen är dock misstänkt för bokföringsbrott även i detta fall.

Det hela är en skandal av betydande proportioner, speciellt i jämförelse med Tobleroneraffärer och Juholts bostadsbidrag, men gammelmedia har i princip inte uppmärksammat ärendet alls. Det måst betraktas som en smula underligt ärligt sagt. Ledningen i ett av Sveriges större partier är inblandade i ekonomiskt fiffel, några personer som tidigare var ledande är åtalade för skattebrott och bokföringsbrott. Men de stor tidningarna, radio- och TV-bolagen låtsas som det regnar och skriver ingenting. Nästan ingenting. Inget drev, inget liv, ingen upprördhet.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements