Ovetenskapligt i flyktingfrågan

I GP skriver Emanuel Karlsten att främlingsfientligheten beror på att den tunna civiliserade fernissa vi har ovanpå våra grottmänniskoimpulser spricker inför flyktingkrisen. Detta resonemang är okunnigt och ovetenskapligt dumsnack.

Det är ett gammalt förlegat, auktoritärt och konservativt tänkande med rötter i filosofen Hobbes – med syftet att visa att det våldsamma folket behöver en stark statsdiktatur som håller koll på deras anarkistiska tendenser.

Modern evolutionsvetenskap visar istället att människans grundläggande natur är både social och individualistisk, osjälvisk som egoistisk. Vi har ingen ond natur med en yta av god kultur. Vi är lika mycket ”civiliserade” som ”grottmänniskor”. Glöm den gamla trista fernisseteorin.

Han frågar sig dessutom varför inte alla vill dela med sig av sin välfärd nu i flyktingkrisen. Det kan man fråga sig. Men kan det ha gått honom förbi att större delen av världen är fattig? Varför har vi inte delat med oss av mer av vår välfärd till dem?

Varför denna plötsliga yrvakenhet inför flyktingkrisen? Varför just nu upptäcka att världen är full av svält, förtryck och elände. Vi borde naturligtvis sedan årtionden tillbaka ha delat med oss på allvar av vår välfärd till nästan i världen.

Hans Norebrink, volontär i Israel, Marocko, El Salvador, Nicaragua, Bolivia

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Sebbe Persson

  Vad är det som säger att ”grottmänniskorna” var onda och egoistiska människor utan empati?

  Är det inte istället så att människor i alla tider har haft en kombination av ”goda” och ”onda” egenskaper, som har olika vikt hos olika individer? Möjligen har vi över tiden blivit något mer ”civiliserade”, men är det verkligen så att det idag finns fler ”goda” människor än på ”grottmänniskornas” tid. Svaret är för mig inte självklart.

  • Inget säger det. Och det är ju vad Hans Norebrink också hävdar. Människan är och har alltid varit både god och ond.

   • Sebbe Persson

    Jo, kanske är det vad Hans Norebrink hävdar men argumentationen blir märklig i en mening som ”Vi är lika mycket ”civiliserade” som ”grottmänniskor””. Citationstecknen till trots har meningen en negativ association som späder på de föreställningar Norebrink säger sig bekämpa.

    • Ja, ska se om han kan ändra lite på den meningen.