Hur kan IS bekämpas i Syrien och Irak?

I Syrien och Irak har Islamiska staten (IS, Daesh) ett fysiskt rike som utgör deras centrala punkt. Det betyder att det är viktigt att detta fysiska land bekämpas och besegras. Den nuvarande situationen i framförallt Syrien är kaotisk med ett läge där alla bekämpar alla och där det finns mycket få positiva krafter. Den enda positiva krafterna som egentligen verkar finnas på marken är de kurdiska trupperna och organisationerna. I övrigt handlar det om islamistiska organisationer med olika grad av fundamentalism, den fascistiska diktaturregimen som leds av Assad och så IS (Daesh). Sekulära grupper är små och har ett mycket litet inflytande. Denna situation har skapat en enorm flyktingvåg som i sin tur skapar oro i vissa europeiska länder och den skapar en grogrund och rekryteringsgrund för IS.

För att minska kaoset kan ett eldupphörsavtal mellan Assad och andra grupper som är fiender till IS kanske vara en bra väg att gå. Det möjliggör fred i de delar av landet där IS inte finns och det möjliggör ett fokus bland alla inblandade att bekämpa IS. Samtidigt är det klart att IS inte kan besegras på marken i Syrien om inte de som bekämpar dem också får tillgång till moderna vapen och effektiv militär träning. Det är detta som delvis finns i de kurdiska områden och som inneburit att de kunnat vara framgångsrika i sin kamp mot IS. Men det hade heller inte varit möjligt för kurderna att gå segrande fram mot IS utan understödjande bombningar. Markoffensiver underlättas av bombningar som slår ut fiendens försvarsanläggningar. Därför anser jag att bombningar i Syrien inte så självklart måste fördömas på det sätt Socialistiska Partiet gör i ett uttalande som jag publicerat härpå bloggen.

Islamisterna i IS är väl så barbariska som de tyska nazisterna under andra världskriget. De senare gick bara att besegra och stoppa genom ett besvärligt och kostsamt krig. IS är visserligen på den nivå som nazisterna var, men sannolikt kan IS (Daesh) bara besegras på samma sätt i Syrien och Irak. De behöver besegras på marken. Det kräver bra vapen till de som bekämpar dem och understödjande bombningar från de som har tillgång till flygvapen. Jag kan inte se någon väg runt detta, tyvärr. Det betyder att fred inte kommer att uppnås i Syrien och Irak förrän om många, många, år. Men kanske fred i vissa områden kan uppnås genom ett avtal om eldupphör mellan Assad och oppositionsstyrkor som också bekämpar IS. Detta är sannolikt den enda framkomliga vägen om än inte så behaglig och trevlig kanske.

Rekryteringen till IS och andra fundamentalister i den begränsade skala som pågår i länder i europa måste dock bekämpas på andra sätt för att vara möjlig. Det handlar om ekonomiska och social insatser parat med polisiära metoder.

Läs också Johan Ehrenbergs ledare i ETC och Fascister i religiös skrud måste bekämpas

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements