Säpofiasko och påhittad terrorism

Säpo höjde hotnivån och sa att de letade efter en terrorist vid namn Mutar Muthanna Majid från Irak. De har nu gripit den som utpekats som misstänkt. Han befann sig på en flyktingförläggning under eget namn. Där hade han eventuellt varit ända sen september. Hans resa från Mosul i Irak till Sverige går att följa på facebook och ingen stans finns några kopplingar till terrorism. En man som öppet och under eget namn finns på en flyktingförläggning och inte försöker gömma sig, inte skaffar en egen bostad på hemlig plats är ingen sannolik terrorist.

Den nu anhållne mannen är 22 år gammal och bär namnet Moder Mothama Magid (en annan svensk stavning av samma namn). Efter gripandet verkar Säpo mena att han inte är från Irak. Han är misstänkt för förberedelse till terrorism där själva förberedelsen ska ha skett i Stockholm.

Det finns absolut ingenting som tyder på att den unge mannen, har någon som helst koppling till Islamiska staten (Daesh, IS) eller till någon form av terrorism. Det är mycket sannolikt att Säpo agerat felaktigt, kommit med falska påståenden och är allmänt paranoida i sin vanliga stil. Hotnivån borde förmodligen genast sänkas igen. Regeringens planerade brott och integritetskränkningar borde de dra tillbaka och Säpo kanske be oss alla om ursäkt. Att helt i onödan skrämma upp folk som de faktiskt verkar ha gjort är oacceptabelt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements