Min första bok – The Far Right in Europe

The Far Right In EuropeVisserligen är inte hela boken skriven av mig, men det är första gången jag är författare till i alla fall en del av en bok. Jag har dock blivit publicerad i bokform tidigare. En rapport skriven för Internet och olika möten som handlar om demonstrationerna i Göteborg år 2001 publicerades som ett kapitel i Erik Wijks bok, Göteborgskravallerna och processerna, som gavs ut år 2002.

Denna gång har jag skrivit ett kapitel direkt för en bok om europeisk fascism och högerextremism. Det är en historisk överblick över den svenska fascismens och högerextremismens historia. Jag har förlitat mig tungt på sådant som skrivits tidigare av bl.a. Stieg Larsson, Håkan Blomqvist och Andreas Malm. Hela kapitlet skrevs på engelska, men en översättning av det ursprungliga manuset till svenska finns och har publicerats här på bloggen. Översättningen till svenska är gjord av min son som också redigerat det första utkastet till det kapitel jag skrivit. Därefter har Fred Leplat varit redaktör och sett till att texten blivit läsbar och förståelig även för folk utanför Sverige.

Kapitlet skrevs redan förra sommaren och behandlar inte sådant som Sverigedemokraternas framgångar i valet på hösten 2014, upplösningen av Svenskarnas Parti och konsekvenserna av den stora flyktingströmmen till Sverige detta år. Målgruppen för kapitlet är folk utanför Sverige. Förutom mitt kapitel så har Manuel Kellner, Michael Löwy, Phil Hearse, Martin Marinos, Georgi Medarov, Tobias Alm, Alex de Jong, Adam Fabry, Checchino Antonini och franska NPA:s antifascistiska kommitté skrivit kapitel i boken.

Boken är utgiven av Resistance Books och IIRE i samarbete. På deras hemsidor går den också att köpa. Det finns också en sajt som handlar om boken där det också kommer att publiceras en del relaterat material. Bland annat en kommentar till det svenska valet som ägde rum hösten 2014.

Den svenska översättningen kan läsas här:

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements