Mindre tuff ekonomi för barnfamiljer efter nyår

Den första januari blir mediciner till barn avgiftsfria. Samtidigt får föräldrar som är hemma med sina barn och har grundnivån i föräldraförsäkringen sin ersättning höjd från 225 till 250 kronor om dagen. Anledningen är att två av de välfärdsreformer Vänsterpartiet fått igenom i budgetförhandlingarna med regeringen nu träder i kraft. Reformerna är en del i ett systematiskt arbete för att minska barnfattigdomen.

– Att barnfattigdom är ett allvarligt problem har varit känt länge. Nu genomför vi välfärdsreformer som går något åt problemet. Ingen förälder ska behöva välja mellan att hämta ut medicin till sina barn och att köpa vinterkläder åt dem, säger Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

Dagens högkostnadsskydd för mediciner till barn innebär att en familj betalar högst 2 200 kronor per år för barnens mediciner. Reformen med avgiftsfria mediciner för barn upp till 18 år innebär därför en förstärkning av hushållsbudgeten med upp till 2 200 kronor per år och familj.

– Den höjda grundnivån i föräldraförsäkringen kommer att göra stor skillnad i många nyblivna föräldrars plånböcker. Den som har föräldrapenning på grundnivå och tar ut den för alla månadens dagar får 750 kronor mer i månaden, säger Ulla Andersson.

Den höjda grundnivån i föräldrapenningen innebär en förstärkning med 12 000 kronor per barn för den familj där föräldrarna före barnets födelse haft så låg eller oregelbunden inkomst att de bara har rätt till föräldraförsäkringens grundnivå under samtliga de 480 dagar som försäkringen gäller och dessutom tar ut samtliga dagar. Nio av tio av som bara har grundnivån i föräldraförsäkringen är kvinnor.

Svensson/Vänsterpartiet

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Svensson on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på “Mindre tuff ekonomi för barnfamiljer efter nyår”

  1. ”Samtidigt får föräldrar som är hemma med sina barn och har grundnivån i föräldraförsäkringen sin ersättning höjd från 225 till 250 kronor om dagen. ”

    En kopp kaffe till på Statoil om dagen är alltså det pris regeringen fått betala för att få vänsterpartiet att inte bråka för mycket om regeringens fortsatta nyliberala resa.

    …men visst alltid något vi tackar och bugar!

Kommentarer är stängda.