Det är bra att GP lyssnar på kritik

När GP presenterade sina nya krönikörer var det idel vita, högutbildade personer från den svenska medie- och akademieliten. Alla var medelklass och de flesta hade medel- och överklassbakgrund med vissa enstaka undantag. Ingen hade någon annan hudfärg än vit och ingen var invandrare eller en barn till invandrare. GP skröt med att de fått till en bred skara krönikörer, vilket jag kritiserade i inlägget Enfald, likriktning och ensidighet på GP:s ledarsida.

Kanske har GP lyssnat på min kritik, kanske är det en tillfällighet, för idag har de en gästkrönikör vid namn Samir El-Sabini. Det är bra. Han har inte samma bakgrund som all de vita högutbildade medlemmar av den svenska koncensuseliten som GP ursprungligen presenterade.

El-Sabini är visserligen infödd svensk och vad som klassmässigt kan karaktäriseras som småborgare och hans far, en mycket välkänd palestinaaktivist i Göteborg, har numera ett typiskt medelklassyrke. Men pappan är flykting och invandrare och Samir El-Sabini innebär en breddning av de möjliga åsikterna bland Göteborgs-Postens krönikörer då han faktiskt har en annan bakgrund än alla de som GP ursprungligen kritiserade. Det är bra.

Jag vet inte om GP faktiskt tagit till sig av vad jag uttryckte i min kritik, men föredrar att tänka att det är så. Ett samhälle där vi kan påverka och där de vi kritiserar lyssnar är ett bättre samhälle. Det oavsett om GP:s ledarsida och jag har samma eller olika åsikter. Jag tyckte de gjorde ett dåligt utval av krönikörer och det verkar som om GP också tyckte det. att de ändrar på detta är bra, oavsett om det är jag eller nåt annat som påverkat dem.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements