Den blonda jihadisten

Anna Sundberg heter en svensk kvinna som blev jihadist och accepterade sin mans terroristverksamhet. Under många år levde hon med en man som ägande sig åt terrorism, som mördade och lemlästade människor som inte var rättrogna enligt hans sätt att se saken. Anna Sundberg delade hans åsikter och accepterade hans metoder. Hon till och med lämnade en man som enligt hennes tycke inte var tillräckligt rättrogen för att leva med en mer miltant rättrogen man.

Naturligtvis bär Anna Sundberg ett ansvar för att hon rättfärdigade och accepterade terroristbrott, mord på kvinnor, barn och oskyldiga bara för att de inte hade rätt tro. Hon valde själv livet som jihadist. Det fann säkerligen många anledningar till det, osäkerhet och otrygghet i tonåren med mera. Livet som rättrogen muslim var enkelt. Andra beslutade och bestämde vad hon skulle göra, hur hon skulle göra och vad hon hade rätt att göra. Hon valde ett liv där hon föraktade västvärlden men ändå vill ta del av den välfärd vi skapat. Hon födde barn i Sverige, hon vaccinerade sina barn i Sverige. Uppenbarligen utan att betala själv, utan på svenska skattebetalares bekostnad. Hon tog gärna emot medicinsk, social och ekonomisk hjälp från den värld hon föraktade och fördömde. Från otrogna människor, sådana som hennes man kunde mörda nästa dag. Faktiskt ett otrolig hyckleri om jag ska vara ärlig.

Men självklart kan vi förlåta henne ändå. Självklart ska hon välkomnas tillbaks till ett vanligt liv trots att hon även i det livet nu tänker tjäna pengar på sitt liv som jihadist. Också det ett märkligt hyckleri. Vore det nåt bevänt med hennes återkomst och avståndstagande från jihadismen skulle hon skänka inkomsterna från boken till organisationer som bekämpar hedersvåld och hederskultur eller till organisationer som bekämpar fascism och fundamentalism.

Vi ska heller inte göra skillnad på Anna Sundberg och på Mohammed Mohammed som kommit tillbaks från Syrien. De som som vill tillbaka till vårt samhälle ska alla vara välkomna tillbaka. Oavsett hur de ser ut eller vilken bakgrund de har. Om de misstänks för att ha begått brott ska de dock självklart åtalas för det och dömas om de befinns skyldiga. En mörk jihadist ska behandlas på samma sätt som en blond jihadist. De kan få förlåtelse, men jag skulle aldrig lita på en sådan person. Nånsin. Oavsett om efternamnet är Sundberg eller Abdulwahab.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements