Meningslös lista från TCO med framtidens mäktigaste

TCO har gjort en lista på framtidens 99 mäktigaste personer. Listan är dumheter. För det första är det omöjligt att gissa vilka som kommer att bli mäktiga i framtiden. Utom i ett enda fall. Barn till personer som är mäktiga idag. Framförallt barn till personer som är mäktiga inom näringslivet. Barn till rika kapitalister med andra ord. De kommer att bli mäktiga i framtiden. Det vet vi. På TCO:s lista finns inte en enda sådan person med. Ingen från familjer som Persson, Lundberg, Wallenberg, Ax:son Johnson, Douglas osv. TCO:s lista blir därmed bara trams.

En del av de ungdomspolitiker som TCO har på listan kommer kanske att bli mäktiga, men ingen av de småföretagare som finns med kommer att få nån makt att tala om. Det kan i nog säga redan nu. Bland journalisterna finns det säkerligen några som kommer att ha makt, det är i all fall några som redan nu är att betrakta som inflytelserika och mäktiga journalister, som exempelvis Adam Cwejman, Alice Teodorescu, Carolina Neurath och Kristoffer Örstadius. Men ingen av dem hamnar på en lista över Sverige mäktigaste om den görs idag. Kanske nån skulle hamna där i framtiden, de hör i all fall till de på TCO.s lista som har chans eller möjlighet att göra det.

Vilka ungdomspolitiker och opinionsbildare som i framtiden skulle kunna bli mäktiga är helt omöjligt att säga. Men några av dem som nämns kommer troligen att bli det.

Listan innehåller också ungefär lika många kvinnor som män.  Vilket avspeglar en önskan om hur det ska bli istället för hur det verkligen kommer att bli. Vi kan nog tyvärr utgå från att det även om 20-30 år fortfarande är så att män har mer makt. Listan är därför en dålig förutsägelse inför hur framtiden kommer att bli. Det borde vara fler män än kvinnor på den. Något som förstärker intrycket av önskedröm är att det finns många antirasister på listan, men inga rasister. Snackar vi makt ska även de vi inte gillar vara med. Såna har ju också makt. Eller kan få makt.

Som helhet är TCO:s lista trams och dumheter som det mesta annat liknande som görs. De gör precis som alla andra som gör makt-listor också brukar göra. Förväxlar synlighet med makt, förväxlar kändisskap med makt och att någon blir uppmärksammad misstas för att denne någon skulle vara mäktig eller på väg att bli mäktig.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements