Boksläpp – Joakim Medin skildrar kurdernas kamp mot IS i unikt reportage

KobaneDen 11 april utkommer frilansjournalisten Joakim Medins reportagebok Kobane – Den kurdiska revolutionen och kampen mot IS på Leopard förlag. 2015 fängslades Joakim Medin i Syrien efter att gripits av regimen. Det var varken första eller sista gången han tagit sig till krigets front för att rapportera om den kurdiska revolutionära rörelse som blivit västvärldens viktigaste allierade i kampen mot IS. Och den vår de nu genomgår.

Staden Kobane i norra Syrien fick stor uppmärksamhet för sitt envisa och framgångsrika motstånd mot Islamiska Staten (IS) under belägringen 2014. Mot alla odds lyckades kurderna besegra angriparna och ta makten i regionen. De blev snart västvärldens allierade i kriget mot IS.

I Kobane – Den kurdiska revolutionen och kampen mot IS ges en unik skildring av de kurder som utropat ett eget självstyre i norra Syrien, och mitt i ett krig bygger upp ett helt nytt slags samhälle. Där har de slagit sin illegala kurdiska kultur fri efter decennier av rasism från makthavarna, och vänsterrörelsen som styr sprider sina budord om direktdemokrati, kurdisk feminism, mångkultur och antikapitalism. Hur ser denna revolution ut på insidan? Varifrån kommer deras blodtörstiga motståndare, IS? Och hur har det sett ut när dessa två väsensskilda motståndare mötts på slagfältet?

Joakim Medin är frilansjournalist. Han har gjort ett flertal besök i Syrien, bevittnade folkmordet i Sinjar, och var den sista utländska journalisten att rapportera från Kobane innan IS intog delar av staden hösten 2014. I februari 2015 fängslades han av syrisk underrättelsetjänst, och fick både se insidan av Assadregimen och träffa Islamiska staten

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Köp boken från Adlibris

Köp boken från Bokus

Advertisements