Självklart att böcker med rasistiska stereotyper inte behöver ges ut igen

Böcker åldras med tiden. Det finns förmodligen miljoner böcker i världen som aldrig mer kommer att ges ut av olika skäl. Några av dem ges inte ut i nyutgåvor därför att de innehåller vad vi idag anser vara rasistiska stereotyper. Det är rimligt och inget konstigt. Därför är det inte på något sätt problematiskt att ett förlag inte vill ge ut sådana böcker som det eventuellt blir i fallet med några av Jan Lööfs böcker.

Det är inte heller konstigt att det ges ut nya utgåvor av böcker med ett förändrat innehåll jämfört med tidigare utgåvor. Sådant händer hela tiden. Nya uppgifter kan ha tillkommit och fel upptäckts. I viss fall har gamla böcker till och med ändrats helt, ett typexempel är bibeln. Den bibel som ges ut i dag har språkligt mycket lite med den bibel jag har i bokhyllan att göra. Vissa berättelser i den har ändrats rejält och känns inte ens som samma berättelser. Den har i mitt tycke också blivit mindre poetisk. En del av Bibelns olika böcker (ja, Bibeln är en bok som består av flera olika böcker) finns i olika versioner och det finns biblar med många fler böcker än den bibel en del av oss varit vana att läsa.

En hel bunt med serietidningar fick ändras eller slutas ge ut när filmen Alien 3 kom. De byggde nämligen på att en person som dör i Alien 3 överlever. Det brukar i SF-kretsar förklaras med olika tidslinjer, olika tidsdimensioner. TV-serien Game of Thrones avviker på många punkter från böckerna som utgör förlagor osv. Det finns exempelvis flera versioner av filmerna Apocalypse Now, Aliens (Alien 2) och Blade Runner.

Att ändra i en bok i en nyutgåva är ärligt sagt inget dramatiskt. Att inte ge ut en bok på nytt är vardagsmat. Att vissa böcker åldras på ett sätt som gör dem omöjliga att ge ut är normalt. Det innebär inte att vi reviderar historien. Originalupplagorna finns ju i de flesta fall kvar i arkiv och på bibliotek. Det innebär inte någon censur som Teodorescu i GP hävdar. Att lära av historien innebär att vi måste kunna sluta ge ut böcker som uppfattas som förnedrande, rasistiska, förolämpande etc. Det innebär att vi accepterar att nyutgåvor av böcker inte behöver vara likadana som originalutgåvan.

Teodorescu är som vanligt ute och cyklar. Hon har ingen aning om vad hon skriver om. Som det verkar har hon inga kunskaper om ämnet, om historien, om publiceringskonsten, om alternativa tidslinjer. Ingen fantasi. Saker och ting förändras. Så även innehållet i böcker.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Olof Larsson

    ”Böcker åldras med tiden. Det finns förmodligen miljoner böcker i världen som aldrig mer kommer att ges ut av olika skäl. ”

    Detta gäller förstås pappersboken. Frågan är hur länge den överlever i vår allt mer digitaliserade värld. Med utgivning av nya böcker som e-Books och med en allt större andel av gamla böcker scannade (Google Books och liknande initiativ) blir nyutgåvor motiverade av att tidigare utgåvor tagit slut allt mindre intressanta. Böcker kommer att finnas digitalt ”för evigt”. Vi är inte riktigt där än men med en fortsatt utveckling av läsplattor kan mycket väl pappersboken i praktiken vara död om mindre än 10 år.

    • Det var en aspekt som jag faktiskt inte tänkte på när jag skrev. Men så kan det bli. Det blir också enklare att ändra. I digital media ändras idag artiklar ganska ofta utan att det meddelas.