Alla vet varför 30-åringar lämnar Göteborg

En ledare i GP av Adam Cwejman idag behandlar bostadsproblematiken i Göteborg. Hans beskrivning av hur det ser ut är ganska rimlig. Några lösningar har han inte. Det finns två skäl till varför 30-åringar lämnar Göteborg.

Det ena är helt rimligt och vettigt. Göteborg är en universitetsstad och har överskott på människor mellan 20 och 30. Många av dess flyttar hem igen när det är dags för jobb, andra flyttar utomlands. Det är självklart. Universitetsstäder måste av naturliga skäl ha en stor utflyttning av 30-åringar.

Det andra skälet heter bostadsbrist. Privatisering och marknadslösningar på bostadsområdet har lett till en mycket omfattande bostadsbrist i Göteborg. Priserna på bostäder har därför ökat till ofantliga summor. När någon bildar familj och barn är det därför nästan omöjligt att hitta en lämplig bostad till överkomligt pris inne i Göteborg. Resultatet blir en flytt till en villa i nån kranskommun där bostäder är mycket billigare.

Lösningen på problemet är att bygga bort bostadsbristen. Det har gjorts förut. Genom subventionerat byggande och hyreskontroll. Kombineras detta med att hus som i exempelvis Basel får byggas så att de innehåller både bostadsrätter alternativt ägarlägenheter och hyresrätter kan det kanske bli riktigt bra.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements