Att äga ett aktiebolag är viktigt för brottslingar

Kriminell infiltration av företagKontroll över ett företag är ofta en grundförutsättning för att bedriva organiserad brottslighet, framförallt för att dölja brottslig verksamhet. En ny rapport från Brå beskriver hur organiserad brottslighet använder företag för att begå brott.

Ett företag kan utgöra en front för entreprenadarbeten vid svartarbete. För att föra in illegal alkohol och tobak i landet krävs ett företag för att få tillstånd från Skatteverket. Likaså är ett logistikföretag med ett ständigt flöde av varor och gods en förutsättning för att framgångsrikt smuggla narkotika, dopningspreparat och människor. Restauranger, kaféer, byggbolag, butiker och transportbolag används för att tvätta pengar, dvs göra inkomster för olaglig verksamhet till vita inkomster.

För att lura till sig bidrag från myndigheter behövs ett företag i assistens- och sjukvårdsbranscherna och det har vi sett flera exempel på i samband med Södertäljenätverket. De största bidragen från myndigheter betalas till företag och privatiseringsvågen har mångdubblat detta flöde. Att fuska med bidrag har därför blivit lukrativt för den grova brottsligheten.

Det förekommer också att organiserad brottslighet tar över företag för att plundra dem på allt av värde. Detta har varit mycket vanligt bland kriminella i Sverige vilket framgår i många av de inlägg jag skrivit om företagsfifflare, exempelvis om Seth Roland Arnér, Björn Hedstig/Björn Monteine, familjen Hannell, Bertel Nathorst och Kaj Kjellqvist med flera.

Företag används inte bara för att begå brotten, de döljer också spåren efter gärningspersonerna. Som ägare för bolagen används ofta bulvaner. På det sättet undviker de verkliga brottslingarna ansvar, straff och betalningskrav. Det är ett upplägg som använts flitigt i de bolag som sysslar med bluffakturverksamhet.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements