Mode- och textilbranschen dålig på att använda hållbar bomull

Idag har organisationerna WWF, Solidaridad och PAN UK släppt en rapport som rankar 37 globala storbolag utifrån hur hållbar deras bomullsanvändning är.

I rapporten är det bara IKEA som hamnar i grön zon med 12 poäng av maximalt 19,5 poäng. H&M (9), C&A (9) och Adidas (7,75) får gult medan Nike (6,75), M&S (5,5), VF Corporation (3,25) och Kering (3) hamnar i orange zon. Resterande 29 bolag får rött ljus och verkar inte agera för att bomullsproduktionen ska bli mer hållbar.

Cotton Ranking - Översikt– Det finns ingen ursäkt för bolag att inte ta ansvar i bomullsfrågan. Utbudet finns, så varför väljer inte modeföretagen hållbart? Idag är det bara ett fåtal bolag som driver utvecklingen, men för att hela textilsektorn ska bli hållbar krävs det att fler tar sitt ansvar, säger Mariann Eriksson, avdelningschef för Marknadsfrågor på Världsnaturfonden (WWF) i ett pressmeddelande.

Bomull odlas i cirka 80 länder. 6,2 % av alla bekämpningsmedel som säljs används i bomullsproduktion som också slukar mängder med vatten. Medan många små bomullsodlare drivs i skuld av kostnader för bekämpnings- och gödningsmedel kan en hållbar bomullsproduktion lyfta jordbrukare ur fattigdom genom att ge mer stabil inkomst och förbättra arbetsvillkoren.

Andelen hållbart producerad bomull uppskattas vara 13 procent av det globala utbudet. Men på grund av en svag efterfrågan från företag och konsumenter säljs bara en knapp femtedel som hållbar bomull. Resten säljs som vanlig bomull.

Cotton Ranking - Detaljerat resultat

Om några år beräknas vi enligt rapporten ha en vattenkris i världen. Bolag och investerare bör därför enligt slutsatserna i rapporten prioritera en omställning mot mer hållbar bomullsproduktion högre om de ska kunna fortsätta att använda bomull i sin verksamhet.

– Bomullsproduktionen förbrukar mycket vatten och kemikalier och jordbrukare arbetar ofta under svåra förhållanden. Hållbar produktion kan ändra på det. Idag är vattenbristen dessutom akut i många länder där bomullsproduktionen sker, så för att ha kvar sin produktion i framtiden måste mode- och textilbranschen ställa om. Ett konkret steg är att sätta mål för 100 procent hållbar bomull till år 2020. Allt annat är en återvändsgränd, säger Mariann Eriksson.

Rapporten Cotton Ranking har genomförts av Rank a Brand på uppdrag av PAN UK, Solidaridad och WWF. Den tittar på användningen av mer hållbar bomull (enligt standarderna Better Cotton Initiative (BCI), Cotton Made in Africa (CMiA) Organic och Fair Trade) bland några av världens största textilbolag. Rankningen har skett utifrån kriterier som policy, spårbarhet, inköp och användning av mer hållbar bomull genom att undersöka publik data.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements