Orlandodådet – ingen anledning att skylla på islamister

Omar Mateen ska tydligen vara namnet på mannen som sköt på gayklubben Pulse i Orlando, Floria, USA. 49 personer dog och omkring 50 skadades. I media görs allt för att skylla dådet på islamism och att konstruera skytten som islamist och jihadist.

Det finns mycket lite som tyder på att Mateen var islamist och jihadist. Men även om han var det är hat mot homosexuella, homofobi, inget som är isolerat till små och i världsmåttstock marginella islamistiska högerextrema grupper som Islamiska staten och liknande.

Homofobi är precis lika vanligt i de i huvudsak sekulära nazistgrupperna som finns i Europa och USA, det är precis lika vanligt i de religiösa högerextrema kristendomen kristna sekterna som är så vanliga i USA och det är mycket vanligt bland anhängare till fascistpartier som Sverigedemokraterna och högerextrema populistpartier som Dansk Folkeparti.

Övergrepp och attentat mot homosexuella är inget ovanligt i USA. Det har aldrig varit islamister som burit skulden. Att konstruera Mateen som islamist framstår därmed också som ren historieförfalskning och inte i enlighet med hur verkligheten för homosexuella i USA ser ut:

Dådet är en av flera attacker i USA som riktats mot hbtq-personer. På nyårsafton 2013 greps exempelvis en man sedan han satt brand på en nattklubb i Seattle, där 750 personer befann sig. I september år 2000 sköts en man till döds och sex personer skadades i en attack mot en gaybar i Roanoke i Virginia.

På söndagskvällen kom rapporter om att en beväpnad man gripits på väg till Prideparande i Los Angeles. I hans bil fann polisen sprängmedel, vapen och ammunition.

[…]

Utanför Stonewall Inn i New York står prästen Winnie Varghese, 44. Hon säger att den berättelse som hittills fått plats i offentligheten är att hbtq-personer får sina rättigheter tillgodosedda i USA. Men den bilden är inte helt korrekt.

– Sanningen är att det fortfarande är extremt farligt att vara homosexuell i det här landet. Det är farligt till och med i det här gayvänliga kvarteret. Jag brukade bo här, och vet att det sker hatbrott hela tiden. En sak som har varit bra på den här minnesstunden är att alla talare motsatt sig islamofobi. Men det är inte vad som kommer att ske i landet som helhet. Svaret på skjutningen kommer att bli mer islamofobi, och konversationen kommer att handla om terrorism, inte homofobi, säger Winnie Varghese.

Skjutningen i Orlando handlar inte om islamistisk terrorism. Det handlar om homofobisk terrorism. Utförd av en person med högerextrema homofobiska åsikter. Kanske har han varit påverkad av islamistiska texter och propaganda, men det är i sammanhanget inte det viktiga. Homosexuella utsätts regelbundet för attacker i USA. Det har inget i sig med islam eller islamister att göra.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements