Högerextremist mördade brittisk politiker

En psykiskt sjuk rasist och högerextremist i 50-årsåldern mördade igår en kvinnlig labourpolitiker, Jo Cox. Mordet skedde utanför ett bibliotek i staden Birstall i Yorkshire. Mannen verkar vara ett typexempel på den sorts person som påverkas av och agerar på högerextremt hat och hets mot allt som inte är eller tycker som de.

De fascistiska och högerextrema organisationerna som Britain First och andra bär därför ett stort ansvar för det inträffade. Detta oavsett om de tar avstånd från dådet eller inte. Det är deras hatpropaganda som leder till den här typen av aktioner.

I detta fall gick det så långt att mannen inte nöjde sig med att sprida hat och hot på nätet utan han mördade en kvinnlig labourpolitiker. Det är säkerligen ingen tillfällighet att offret var en kvinna. Inte heller tror jag det var en tillfällighet att det handlar om en kvinna som varit aktiv i hjälporganisationer som Oxfamoch i en organisation som arbetar mot slaveri, Freedom Fund.

Utlösande orsak till mordet var sannolikt kampanjen för utträde ur EU, mer specifikt den kampanj som fascistpartiet Britain First (grundat av tidigare medlemmar i nazistiska British National Party). Den misstänkte mannen, 52 årige Thomas Mair, ska inte vara medlem i Britain First men däremot medlem i rasistiska Springbok Club. Springbok Club är högerextrem fascistisk rörelse till stöd för apartheid i Sydafrika och mot EU-medlemsskap för Storbritannien. Thomas Mair har varit med i denna organisation omkring tio år och gick med nästan direkt efter att organisationen grundades.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Sebbe Persson

    Sorgligt. Frågan om utträde ur EU har tyvärr främst drivits av högerpopulistiska krafter med UKIP i spetsen. I ändan av UKIP:s skitiga svans finns samma slag av utpräglat fascistiska och högerextrema krafter, som vi finner i vårt eget SD:s lortiga svans. Händelser som denna riskerar att påverka resultatet av folkomröstningen den 23:e, där det står och väger, och då knappast till fördel för EU-kritiska krafter.