Använder Telia svart arbetskraft vid bredbandsutbyggnad i Göteborg?

I ett antal villaområden i Göteborg och andra orter drar Telia just nu in fiber till fastigheterna. Projektet kallas Öppen Fiber. Förmodligen gör det detta så de ska slippa byta ut kopparledningar som kan vara uppemot 100 år gamla.

Utbyggnaden av fiber skull enligt Telia vara klar till den 30 juni. Det lär dock inte ske i fler av de aktuella områdena utan slutet av augusti verkar rimligare. På vissa håll har de inte ens grävt i gatorna ännu. De har dock grävt i trädgårdarna i flera områden.

För arbetet använder de underleverantörer, däribland, om jag inte felinformerats, Eltel AB i Göteborg.  Men underleverantörerna i Göteborg använder i sin tur egna underleverantörer. I vissa områden i Göteborg har det rört sig om personer utan kunskap i svenska som grävt för hand och utan att ha tillgång till arbetskläder.

Jobb som med en mindre maskin kanske skulle ta 20 minuter tar med handkraft betydligt längre tid. För att sådant ska vara ekonomiskt vettigt för alla inblandade företag i flera led krävs det sannolikt mycket låga löner.  Så låg att det knappast kan handla om företag som betalar lagliga löner eller har kollektivavtal.  Det verkar faktiskt om om Telia använder extremt lågbetald arbetskraft, kanske till och med svart arbetskraft.

Är det med andra ord så att Telia inte bara är korrupta i gamla sovjetstater utan också korrupta i Sverige? Några bevis för det har jag förstås inte, men det är märkliga förhållanden som råder kring projektet Öppen Fiber. Eller är det Eltel som är korrupta och använder illegal arbetskraft? Eller har jag bara fått det hela om bakfoten?

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements