Det är ju inte Nordstan som ska rustas upp

I en stor braskande rubrik skriver GP att Nordstan ska rustas upp. För 600 miljoner kronor. Men det är inte Nordstan som ska rystas upp. Det är en av de fastigheter som utgör Nordstan. Totalt består Nordstan av 6 fastigheter och de täckta gatorna där emellan. Den fastighet som nu ska rustas upp efter att andra redan rustats upp är fastigheten i det nordvästra hörnet. I fastigheten ligger Macforum, Skatteverket, Försäkringskassan, Clas Olsson och en hel del andra butiker. Tidigare låg där också en bank, Nordea. Senare ska det också arbetas på huset där Åhléns ligger. Men det är en anan fastighetsägare där och sannolikt ska det inte hända så smycket där.

Fastigheten i hörnet Spannmålsgatan-Östra Hamngatan-St. Eriksgatan-Nordstans innegata som det handlar är ungefär lika fl som restan av Nordstan. Att göra om en fastighet till ”modern storstad” är dock inte görbart. För det krävs fler kvarter. För östra Nordstans del krävs rivning.

Men det fastighetsbolaget Castellum tänker på är sannolikt att skapa en lika steril och död miljö som Wallenstam lyckats skapa i kvarteret på Avenyn mellan Engelbrektsgatan och Kristinelundsgatan. Det ska var lyxigt, glasigt och folktomt. Alla vanliga människor som idag handlar i butikerna i Castellums fastighet ska väl antagligen förvisas till Backaplan för Castellum vill ha det lyxigare och vända sig till folk med mer pengar. Efter som det finns få rika i Göteborg och de dessutom har råd att åka till New York, London, Milano eller Paris för att handla är det ett dödfött projekt. Det kommer att bli lika få besökare hos Castellums hyresgäster som hos butikerna på Wallenstams lyxrenoverade del av Avenyn. Inte direkt nåt folkliv.

Dessutom är det inte så att den aktuella fastigheten i Nordstan kommer att hamna i något som helst samban med utvecklingen av Frihamnen. Snarare tvärsom. Kvarteret kommer att bli efterseglat. Bron ska flyttas längre österut och den nuvarande bron rivas. Men det är klart, det borde ju sen byggas bostäder på de ytor som blir över mellan Nordstan och Hultmans holme där brons alla tillfartsvägar finns och ovanpå Götatunneln och Västlänken.

När det gäller GP:s artikel så undrar ju en bara varför journalisten och rubriksättaren inte använder den kroppsdel som är till för att tänka med. Varför påstår de att Nordstan ska rustas upp, varför sväljer de bara Castellums påståenden rakt upp och ned? Som jag ser det gör Ida Johansson som skrivit artikeln helt enkelt inte sitt jobb. Orsaken har jag ingen aning om, men det finns en del att välja på. Bristande erfarenhet. Dålig allmänbildning. Bristande tid. Okunskap. Ointresse. Dålig ledarskap hos redaktionsledningen. Medvetet val, medveten inriktning. Med mera.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements