Stor amfetaminliga sprängd

Den svenska polisen har i över två år samarbetat med tjeckisk och ungersk polis för att komma åt ett internationellt brottssyndikat som under minst 20 år smugglat amfetamin till Sverige.

Flera stora knarkbeslag med anknytning till det tjeckiska knarksyndikatet har gjorts i Sverige under utredningstiden efter tips från tjeckiska myndigheter om kurirer som transporterar amfetamin på bussar från Prag. En 28-årig Malmöbo åtalades i april för att ha smugglat nästan 15 kilo amfetamin.

28-åringen förekom inte i belastningsregistret innan dess. Han erkände att han transporterat väskan med amfetaminet. I förhör hävdade han att han gjorde det för att kunna betala skulder.

En 31-årig slovak greps den 15 augusti förra året på en bänk vid kanalen i Malmö med tio kilo amfetamin i en sportbag. Det ärendet kom upp i hovrätten i april. Han hade rest med samma busslinje som 28-åringen. Slovaken dömdes till sex års fängelse redan i tingsrätten. Dessutom ska ytterligare några amfetaminbeslag av samma slag, kurirer på långfärdsbussar,

Centralfigurer i amfetaminhärvan är tre män, 56, 59 och 61 år gamla, hemmahörande i Malmö och Arlöv. En av de tre männen har prisats för sitt medborgerliga engagemang. D tre männen är häktade i Malmö i väntan på att de ska lämnas ut till tjeckisk polis som håller i utredningen.

Enligt polisen är det 56-åringen och 61-åringen som har varit hjärnorna bakom syndikatet och de som har finansierat och planerat verksamheten. 59-åringen har fungerat som kontaktperson till nätverket i Tjeckien och Ungern.

Förutom gripandet av de tre männen i Sverige den 7 juli har fem personer häktats i Tjeckien, varav en är en svensk knarkkurir i 40-årsåldern, en handikappad man som unyttjats för smugglingsverksamhet.

De andra gripna är bl.a. den ansvarige för de laboratorier där amfetaminet har tillverkats och den person som har framställt amfetaminet. Även personer som har skött planering av transporter till Sverige sitter häktade i Tjeckien.

Amfetamin är den mest använda narkotikan i Sverige vid sidan av cannabis. Det mesta tillverkas i Polen, Tjeckien, Tyskland, Belgien och Nederländerna. Därifrån smugglas det till Sverige och andra länder i Norden.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements