Stärkt integritetsskydd för misstänkta och målsägande

Från och med den 1 oktober ändras flera delar i offentlighets- och sekretesslagstiftningen. Det innebär att personuppgifter på den som är misstänkt för brott eller den som blivit utsatt för brott kan komma att omfattas av sekretess.

Ändringen innebär att rätten för allmänhet och massmedia att ta del av vissa personuppgifter kommer att begränsas. De handlingar som berörs är bland annat framställningar om förordnande av offentlig försvarare, målsägandebiträde och offentligt biträde. Personuppgifter på den som är misstänkt för brott, eller den som blivit utsatt för brott, kan komma att omfattas av sekretess och kan därför inte lämnas ut utan särskild prövning.

I normalfallet kommer sekretessen att upphöra i samband med att stämningsansökan inkommer till domstolen eller när det blir fråga om att fatta beslut om tvångsmedel, exempelvis häktning.

– När en journalist från och med den 1 oktober kontaktar oss på Sveriges domstolar för att begära ut handlingar i samband med att offentlig försvarare utses, kommer vi inte längre att lämna ut personuppgifter utan prövning, säger Erik Sundström, lagman vid Lycksele tingsrätt i ett pressmeddelande från Domstolsverket.

– Det är en förändring, som är avsedd att värna den personliga integriteten i det inledande skedet i en förundersökning, säger Erik Sundström vidare.

Syftet med lagändringen är att stärka integritetsskyddet för den som misstänks eller utsatts för brott. Att personuppgifter blir offentliga tidigt i en process kan på olika sätt vara till men för såväl den misstänkte som för den som utsatts för brott. Före lagändringen blev personuppgifter i normalfallet offentliga redan när en offentlig försvarare eller ett målsägandebiträde förordnades. Genom lagändringen senareläggs tidpunkten för när dessa personuppgifter blir offentliga.

Ändringen kommer sannolikt att ha en begränsad betydelse. Namnen på misstänkta burkar normalt inte komma ut förrän via häktningsförhandlingarna. Om namnen kommer ut tidigare är det oftast på grund av uppgifter från poliser som läcker, från brottsoffer och deras vänner, ögonvittnen till gripanden eller från vänner och bekanta till den misstänkte.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Svensson on Patreon!
Become a patron at Patreon!