Obegripligt rivningsförslag för Pustervikskvarter

I Pustervik ligger ett kvarter med gamla hus små hus, de flest av dem två våningar hög. Där finns också ett nytt hus, tidigare en del av Göteborgs Universitet. Det nya huset är anpassat till de omkringliggande hus och smälter väl in. Dock inte lika snyggt som de gamla husen och dessutom revs ju bland annat krogen Pustervik (Röva kallad av en del) för att ge plats åt det nya huset.

Hela kvarteret är ett utmärkt exempel på en blandstad förutom att bostäder byggts om till kontor. et går att återställa många av kontoren till bostäder igen och vi får ett av Göteborgs allra bästa fungerande och finaste blandstadskvarter. I det aktuella kvarteret finns många små och billiga lokaler som möjliggjort för lite udda affärer och små krogar att överleva. Nu vill Götebprgs stad och några stor byggherrar riva hela skiten för att skapa vad de kallar ”blandstad”.

De planer som finns visar betydligt högre hus än de nuvarande och dessutom färre lokaler för företag och affärer i gatuplan. Dvs, byggherrarna vill förstöra ett fungerande blandstadskvarter för att bygga ett fult, anonymt och med all sannolikhet helt sterilt kvarter utan någon form av blandstadskvalitéer.

Det är ärligt sagt helt obegripligt att stadens beslutsfattare, tjänstemän och politiker går med på detta. Låt byggherrarna bygga på den öppna platsen mellan det aktuella kvarteret, Folkets Hus och Lagerhuset (Heurlins plats), på parkeringen bakom Folkets Hus, och på parkeringen mellan Rosenlund och Haga istället och behåll det existerande trevliga kvarteret.

Kvarteret kallas enligt Ola Nylander i GP för Röda bryggan, men det namnet har jag aldrig hört användas av någon person i verkligheten. För lite yngre, medelålders rent av, kanske kvarteret är mest känt för krogen Röda Rummet. En del äldre brukar däremot kalla det Gulins-kvarteret då klädföretaget Gulins från början låg i hörnhuset mot bron och kanalen. Detta hus ägs än idag av Gulins, numera Gulins Fastigheter AB, som också är ett av de företag som vill förstöra en fin del av Göteborg.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements