100 % vithet – 100 % medelklass

Johanna Hagström beklagar i Göteborgs-Posten helt riktigt att deltagarna i ”På spåret” (ett av mina favoritprogram) är hundra procent vita – ”vitare än tomtens skägg”. Bättre än så kan man definitivt spegla och välkomna det nya mångfärgade Sverige.

Men deltagarna är ju också hundra procent medelklass. Och till stor del samma gamla kändisar som valsar runt i olika lek- och tramsprogram i tevevärlden. Hur representativa är de för vanligt folk som tittar?

Hur många vanliga arbetare och lägre tjänstemän finns med i programmet – de som utgör halva landets befolkning, den lägsta halvan som inte sitter med datorer vid skrivbord på ett kontor som arbetslivet porträtteras numera.

Arbetarklassen är närmast osynlig idag. Det görs inga program på temat ”Jag är arbetare”. Klass verkar vara ett bortglömt begrepp – istället är det identitetspolitik för hela slanten. Varför inte slänga in en vanlig svennejobbare då och då?

Hans Norebrink, lågbetald vårdarbetare

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements