Vår Krog & Bar-målet – en person frisläppt

Alla som dömdes för dubbelmordet på år Krog & Bar fick mycket hårda straff i tingsrätten. Flera av de utdömda straffen var direkt orimliga och alldeles för hårda. Det var uppenbart att tingsrätten låtit sig påverkas av media skriverier och den allmänna hysteri som media piskat upp.

Samtliga som dömdes i tingsrätten överklagade mordet till hovrätten. Den rättegången pågår och nu har en av de åtalade släppts. Det handlar om Ihab Louz som dömdes till 14 års fängelse för medhjälp till mord och medhjälp till mordförsök för att h anlagt bilbränder på helt andra håll i Göteborg. Ett extremt hårt straff med tanke på att normalstraffet för mord är 12 år. Bevisen för hans inblandning i dubbelmorden var också svaga vilket gjorde det hårda straffet än mer uppseendeväckande. Hans advokat är mycket nöjd med frisläppandet:

Den 22-årige mannen fick 14 års fängelse i tingsrätten. Han påstods, tillsammans med en kamrat, ha tänt på två fordon i Tuve och Lillhagen, timmen före skjutningen på restaurangen.

Enligt åklagarna ingick detta i brottsplanen, för att dra poliserna från Vårväderstorget och därmed skapa bättre förutsättningar för de som därefter gick in och sköt.

– Jag är extremt lycklig. Jag stack ut hakan efter tingsrättsdomen och sade att jag inte visste om jag skulle skratta eller gråta. Det fanns ingen som helt bevisning mot min kille. Hovrätten har nu gjort en korrekt bedömning, summerar advokat Kalle Ahlqvist.

Det är inte svårt att förstå varför han släppts fri och beslutet i hovrätten är logiskt och rimligt.

Att Louz nu släppts fri kommer antagligen också att innebära lägre straff för Sakeriye Ahmed som också dömts för samma brott i tingsrätten. Han är dock också dömd i tingsrätten för andra grova brott så han går troligen inte helt fri. I tingsrätten dömdes han till 7 års fängelse. Även när det gäller andra dömda kan kanske ett lägre straff än vad de fick i tingsrätten förväntas.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • thomas lindwall

    Menar du att dom straffen är för hårda..?
    Jag anser dom är för milda, Dom är mördare, ju längre de sitter inne, ju längre går resten av befolkningen säkrare…

    • Nu fungerar det inte så. Mördare återfaller sällan i brott och all forskning visar att det inte hjälper att spärra in folk på lång tid. Brottsligheten påverkas helt enkelt inte och därmed inte vår säkerhet heller. Vilket kan tyckas märkligt då den som sitter inne ju inte kan begå några allvarliga våldsbrott. Men det beror på att flertalet brott inte leder till at någon fälls och att våldsbrott inte påverkas av straff (dvs avskräckning). De allra flesta våldsbrott begås i stundens hetta och ingen tänker på nåt eventuellt straff. Alkohol spelar också en stor roll.

      Ingen av dem är bevisad mördare. De har uppenbarligen hjälpt till vid två mord, men ingen har formellt begått morden. Vi vet naturligtvis att två av dem begått morden, men det går inte att bevisa vem eller vilka. Så formellt är ingen av dem mördare.