Fler utredare hos polisen ska öka brottsuppklaringen

Preliminär statistik visar att Polismyndigheten redovisade tio procent färre ärenden till åklagare under år 2016 jämfört med år 2015.

? Självklart är vi inte nöjda med detta. Men vi har haft ett kämpigt år på grund av vår omorganisation och allt mer våldsam organiserad brottslighet som slukar stora utredningsresurser. De nya arbetsuppgifterna med gränskontroller och ordningshållning vid alla asylboenden har också påverkat, säger Mats Löfving, chef för polisens Nationella operativa avdelning, i ett pressmeddelande.

Polisen arbetar nu med flera åtgärder för att vända resultatutvecklingen. De viktigaste åtgärderna är att öka antalet anställda (både poliser och civila), utveckla teknik och IT-system i utredningsverksamheten samt ett stort åtgärdspaket för att effektivisera och utveckla arbetsprocesserna.

? Vi har gjort många förändringar inom polisen de senaste två åren, men nu är omorganisationen i princip genomförd. Vi har under året också ökat antalet civilanställda med 952 personer. Det skapar förutsättningar för att få resultatet att vända upp igen under år 2017, säger Mats Löfving.

Resultatnedgången år 2016 gäller för de flesta brottstyper. Mest påverkan har bedrägerier som står för en tredjedel av minskningen. Flera polisregioner hade under år 2015 några bedrägerihärvor som genererade ett mycket stort antal redovisade ärenden.

Exkluderas bedrägerierna stannar minskningen av antalet redovisade ärenden för helåret på minus 6 procent. Jämfört med år 2015 blev redovisningen exklusive bedrägerier minus 5 procent i november och minus 2 procent i december, vilket är en klar förbättring jämfört med september och oktober som var två månader med mycket låg redovisning.

Ryckigheten i redovisningen i bedrägeriärenden har också en stor påverkan på regionernas totala resultat. Det är till stor nackdel för främst region Syd, Mitt och Nord. För de två senare kan cirka tvåtredjedelar av resultatnedgången förklaras enbart med färre redovisade bedrägeriärenden.

Den slutgiltiga redovisningen av Polismyndighetens resultat görs i årsredovisningen som överlämnas till regeringen den 22 februari.

Statistik – redovisade ärenden till åklagare

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Svensson on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på “Fler utredare hos polisen ska öka brottsuppklaringen”

Kommentarer är stängda.