Antalet fall av dödligt våld fortsatt högt

Polisens Nationella operativa avdelning (NOA) gör varje år en preliminär sammanställning av antalet fallet av dödligt våld. Antalet anmälningar av dödligt våld är mycket högre än antalet verkliga fall så därför behövs en genomgång och analys innan den verkliga siffran för det dödliga våldet kan presenteras. Atta det finns för många anmälningar beror på att saker som sen visar sig vara självmord och olyckor ofta anmäls av polisen som dödligt våld men sen visar det sig under utredningen att det inte handlar om det. Brå gör också en sammanställning, Den har inte kommit än, men brukar hamna på samma nivå som NOA:s siffror.

Den som sitter och räknar själv utifrån tidningarnas skriverier som  skribenterna Elisabeth Höglund och Ann Helena Rudberg hamnar därmed rejält fel och får siffror som inte stämmer för fem öre. Men för anhängare av så kallade ”alternativa fakta” (läs: rena lögner) spelar kanske inte verklighet och sanning nån som helst roll.

För år 2016 är den preliminära siffran från  NOA 110 fall av dödligt våld. 2015 var motsvarande siffra 115 fall (Brå hade 112 fall). Under åren innan, 2010-2014, låg snittsiffran på 83 fall. De två senaste åren har alltså varit våldsammare än åren innan. Det som ökat är framförallt morden i gängmiljöer.

Mikael Rying har också fört statistik över skjutningar med dödlig utgång i kriminella miljöer. Under åren 2006 – 2012 låg antalet dödsoffer mellan 8 och 13 per år. Dessa siffror verkar dock i underkant för bara i Göteborg låg antalet dödsoffer i skjutningar mellan 2 och 8, högre 2006-2009, lägre 2010-2012. Kanske visar det bara att Göteborg under den perioden stod för en ovanligt hög andel av de gängrelaterade morden och att en typen av våldsamheter ännu inte riktigt kommit igång i Malmö och Stockholm. Därefter har antalet ökat:

2013: 18
2014: 19
2015: 28 samt 4 dödsoffer då en bil sprängdes i Gbg plus ett knivmord i samma stad
2016: 28 samt 1 dödsoffer då en handgranat kastades in i en lägenhet i Göteborg

Rying säger också att det dödliga våldet i gängmiljöer ökat rejält först de senare åren. Det är inte riktigt korrekt. I Göteborg ökade de vid mitten av 2000-talet för att sen dess ha varit på ungefär samma nivå och i Malmö har det legat på en hög nivå sen 2010-2011. Det är bara i Stockholm som ökningen kommit först de senaste åren men det ger naturligtvis ett stort utslag på det totala antalet mord i gängkretsar. i förhållande till befolkningen har Malmö varit överrepresenterat de senaste åren. 2016 dödades 10 personer i Stockholm i gängrelaterat våld, 9 i Malmö och 7 i Göteborg.

Antal dödade med skjutvapen de senaste åren i Göteborg.

2013: 8
2014: 4
2015: 7 samt 4 dödsoffer då en bil sprängdes plus ett knivmord
2016: 6 samt 1 dödsoffer då en handgranat kastades in i en lägenhet

Dödligt våld är mycket ovanligt i Sverige. Mordfrekvensen har legat på ungefär 1, dvs 1 fall av dödligt våld per 100 000 invånare och år sen kriminalstatistik började föras (tidskriften Forskning & Framsteg 3/2008). Men det har skett en minskning av antalet vanliga mord och en ökning av antalet gängrelaterade mord. Gängrelaterade mord är svårare att utreda då få vittnen pratar och de misstänkta håller också tyst. Kopplingen mellan offer och förövare är också svagare än i de flesta mord. Men det finns enligt Rying även en minskning av antalet uppklarade gängmord:

Skjutningar i kriminella miljöer sker ofta utomhus och kopplingen mellan offer och förövare kan vara lösare än i andra fall av dödligt våld. Det gör fallen svåra att klara upp.

Ofta är polisen också beroende av vittnen som inte vill eller vågar berätta vad som hänt.

Samtidigt som dödsskjutningar i kriminella miljöer ökat, så har uppklarningen av just sådana fall minskat. I början av 90-talet klarades 80 procent av fallen upp, men de senaste åren har siffran legat runt en tredjedel, enligt Mikael Rying.

– Det dödliga våldet är ju en av de minsta brottskategorierna i Sverige, men det är ju den allvarligaste. Om det ökar, om man inte klarar upp dem i önskad utsträckning, så skapar det en känsla av otrygghet bland många människor, säger han.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements