Polisen i Malmö uppger att de tänker begå brott

I en artikel i Sydsvenskan står det uttryckligen att polisen i Malmö tänker agera brottsligt i sin jakt på brottslingar:

De 205 särskilt kartlagda personerna prioriteras vid alla polisens insatser. Särskilt lär det påverka de få personer som finns med i kartläggningen trots att de aldrig har dömts för brott. Det rör sig om tolv personer, som kommer att kontrolleras och visiteras närhelst en polispatrull får syn på dem.

Det är helt olagligt att visitera och kontrollera personer som inte misstänks för brott. Det måste finnas en konkret misstanke om brott när de stoppas och kontrolleras. Om det inte finns är det olagligt. Eftersom det rör sig om personer polisen känner kan inte heller kontroller av uppehållstillstånd och liknande användas som ursäkt och svepskäl för olagligheterna.

Om polisen i Malmö verkligen tänker arbeta på det viset är det en skandal och det kommer att leda till ökade klyftor i Malmö. Följden av det blir att det blir än svårare att utreda brott i den skånska staden. Det är redan svårt, men det blir ännu svårare om polisen tänker arbeta på ett olagligt sätt med rena trakasserier mot människor. Ingen kommer att ha förtroende för polisen, ingen kommer att lita på polisen och  ingen kommer att prata med polisen. Det hela blir kontraproduktivt.

Att andra myndigheter letar efter bidragsbedrägerier och andra ekonomiska brott är däremot helt lagligt.

I Malmö har polisen notoriskt svårt att lösa brott inom gängmiljön. I Göteborg har polisen lyckats bättre. Främst genom att de lyckats skapa ett förtroende bland befolkningen i många stadsdelar. Det görs genom ett långsiktigt förtroendeskapande åtgärder, återhållsamhet vid oroligheter och försiktighet vid personkontroller. Det görs definitivt inte genom olagliga visitationer och kontroller, definitivt inte genom att människor trakasseras. Malmöpolisen kommer inte få det lättare att lösa brott om de tänker arbeta på det viset.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements