Stora mängder sprängämnen funna i container – nazikopplat?

I en container i östra Göteborg har polisen hittat stora mängder sprängämnen, enligt GP 66 kilo sprängdeg och 100-tals elsprängpatroner. Ägaren till containern är okänd, men polisen ska enligt GP misstänka en kriminell gruppering i östra Göteborg. Enligt GT handlar det som sprängämnen som stals i juni 2016 i Gråbo. Det handlar om en mycket stor mängd dynamit. Endast tio kilo stulen dynamit med tillhörande sprängkapslar ingick i bomberna i Madrid 2004 då 191 personer dödades.

De gäng som kan vara aktuella är Hells Angels, Bandidos, Alikhan, Naserligan, grupperingen kring Rade Kotur, ett kriminellt nätverk i Gårdsten med interna splittringar och kopplingar till Naserligan, ett eller ett par nätverk i Bergsjön-Kortedala, de två nätverken i Biskopsgården och ett i Majorna som också har koppling till Naserligan. De lokala nätverken har knappast tillgång till så mycket sprängämnen, Naserligan eller Rade Koturgrupperingen behöver knappast ha dem i en container så de som återstår är Alikhan, Bandidos och Hells Angels. Ärligt sagt känns det inte så trovärdigt även om kriminella har använt sprängämnen, exempelvis Torslandabomben.

Det verkar faktiskt troligare att sprängämnena skulle tillhöra de som sprängt 3 bomber i Göteborg under senare tid. Nazister, högerextremister, Nordiska Motståndsrörelsen (NMR). Dessutom är det välkänt sen lång tid tillbaka att nazister samlat på sig sprängämnen.

Och även om all dynamiten i containeran skulle kunna kopplas till ett kriminellt gäng så utesluter det inte en koppling till nazister. Både Hells Angels och Bandidos har haft och har välkända kopplingar till högerextrema miljöer.

Läs också:

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements