Nytt brottsförebyggande program från regeringen

Rättsväsendet ska klara upp fler brott och det grova våldet måste få ett slut. Men vi måste också bli bättre på att förebygga att brott över huvud taget inträffar. Det är vad regeringen vill uppnå med det nya nationella brottsförebyggande programmet som idag överlämnats till riksdagen.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson har också presenterat programmet vid Brå:s konferens Råd för framtiden i Malmö.

I programmet samlas regeringens målsättningar för det brottsförebyggande arbetet inom olika politikområden. Programmet ska även bidra till att öka kunskaperna om brottsförebyggande arbete och stimulera samverkan mellan fler aktörer. Allt från individinriktade insatser såsom föräldraskapsstöd, avhopparverksamhet och återfallsförebyggande arbete till förebyggande åtgärder mot situationer eller platser där risken för brott är hög berörs i programmet. Det handlar t.ex. om hur vi utformar trygga och säkra bostadsområden och hur näringsliv, polis och kommun kan samverka kring trygghetsfrågor i offentlig miljö. Frågor som haft en mycket undanskymd plats i den kriminalpolitiska debatten det senaste decenniet.

Programmet är en del av en större satsning på brottsförebyggande arbete som så här långt har inneburit en förstärkning av Brottsförebyggande rådets stödjande och samordnande roll, samtidigt som regeringen har gett länsstyrelserna en ny uppgift att stötta arbetet ute i landet. Totalt handlar det om resurstillskott på 40 miljoner kronor per år. Det är det största satsningen någonsin på brottsförebyggande arbete.

Regeringen hoppas att det nya programmet ska kunna bidra till en ökad samsyn över partigränserna att brottsligheten inte enbart kan mötas med traditionella åtgärder från rättsväsendets sida, utan också med insatser som förhindrar att brott uppstår.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Svensson on Patreon!
Become a patron at Patreon!