Svarta löner vid bygget av nya Karolinska

Det nya Karolinska sjukhuset i Stockholm omgärdas av skandaler av olika slag. Den senaste är avslöjandet av svarta löner inom ett byggföretag som varit underleverantör till Lindqvist Bygg som i sin tur var underleverantör till Skanska. Byggföretaget med de svarta lönerna heter B&D Grupp AB och dess styrelse består av Leri Gvilava, VD, och David Tskhadadze, vice VD. Båda är häktade sen i höstas och riskerar fängelse för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott i upp till sex år.

Bolaget hade formellt 26 anställda under 2016. Åtta personer är häktade som misstänkta för att ha betalat ut svarta löner. Företaget har undanhållit 14,2 miljoner kronor i skatt, bland annat genom falska fakturor till B&D Grupp AB.

Den 8 december förra året beslutade förvaltningsrätten i Stockholm, på begäran av Skatteverket, om en betalningssäkring mot B&D Grupp. I beslutet står det att ”bolaget under perioden september 2014–september 2016 gjort överföringar om 14 225 712 kr till ett annat bolag. Överföringarna har sannolikt inte motsvarats av någon motprestation och ska istället betraktas som lön till bolagets oredovisade arbetskraft och till bolagets företrädare.”

Förvaltningsrätten menar också att B&D Grupp ”sannolikt gjort avdrag för osanna fakturor och därigenom undgått att betala skatter och avgifter”.
Domstolen beslutade att totalt 4 469 718 kronor får beslagtas genom betalningssäkring.

De flesta häktade är utländska medborgare och arbetskraften som användes vid bygget ska ha kommit från Ryssland. Flera av de häktade männen har ett eller flera byggföretag registrerade i sitt namn. Enligt Ekobrottsmyndigheten kommer ett åtal mot männen sannolikt inom tre–fyra veckors tid.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements