Byråkraterna och Hammarkullekarnevalen

Byråkrater i Miljöförförvaltningen menar att Hammarkullekarnevalen överskrider ljudnivåerna varje år. Festivalen har därför fått böter. Det är svårt att hantera ljudnivåerna vid akustisk musik. Det går liksom inte att vrida på volymknappen. Miljöförvaltningens agerande förefaller därmed som extremt byråkratiskt och helt onödigt. Det handlar om en eller två dagar om året och karnevalen i Hammarkullen borde kunna få nån sorts dispens. Det är ingen som blir skada av att höra höga naturliga ljud nån gång om året.

I år har ljudkraven lett till att deltagande grupper fått kontraktsförslag med klausuler om att grupperna själv ska betala böterna. Detta har lett till avhopp då grupperna är ideella och inte kan betala eventuella böter. Miljöförvaltningens krav hotar därmed själva existensen för Hammarkullekarnevalen. Naturligtvis vore det en katastrof för många kulturföreningar och musikgrupper i Hammarkullen och kringliggande stadsdelar om karnevalen upphörde. Det vore också en katastrof för Hammarkullen som en gång om året lever upp och tillfälligt är en central punkt i Göteborg.

Miljöförvaltningens agerande har därför kritiserats av många, inklusive Miljönämnden som menar att byråkraterna på förvaltningen agerat ovanligt stelbent och oflexibelt. En annan som reagerat är krönikören och skribenten Nabila Abdul Fattah som beslutade sig för att starta en insamling för att betala Hammarkullekarnevalens eventuella böter.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements