Många terroristdåd i England

På kort tid har England darbbats av en rad terroristdåd. Terroristdåd utföra med bilar i London och en självmordsbombare i Manchester. De senaste dåden i England inträffade i London igår, lördag kväll. En skåpbil körde i hög fart in i en folkmassa på London Bridge sent på lördagskvällen. Människor knivhöggs sedan på gatan och i barer på närliggande Borough Market, där även skott ska ha avlossats. Sex personer har dödats i terroristdåden och tre gärningsmän har skjutits ihjäl av polisen. Omkring 50 personer är skadade varav en polis är allavrligt skada.

I England handlar det om högerextrema islamistiska fundamentalister medan de flesta terroristdåden i Sverige under det senaste halvåret utförts av högerextrema nationalister, nazister. Tre stycken sådana terroristdåd ägde rum i höstas och vintras, men som tur är dödes ingen. Terroristådet på Drottninggatan i Stockholm som utfördes av en islamistiska fundamentalist och dödade fem är dock det våldsammaste terroristdådet i Sverige sen attentatet mot Norrskensflamman 1940.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Olof Larsson

  ”I England handlar det om högerextrema islamistiska fundamentalister medan de flesta terroristdåden i Sverige under det senaste halvåret utförts av högerextrema nationalister, nazister.”

  Om vi skrapar bort ytan och ser in i de bakomliggande resonemangen hos dessa terrorister, om de är islamister eller nazister spelar inte så stor roll, ser vi ett gemensamt tankegods. Ett tankegods innebärande att det enbart finns en och endast en sanning, en sanning som uttolkas genom ett ofelbart ledarskap. Alla, som inte delar denna sanning eller som upplevs leva på ett sätt som strider mot sanningen eller som tillhör en grupp som enligt sanningens definition är förkastlig har förverkat sitt människovärde.

  För mig finns dessa resonemang i en annan dimension än den traditionella höger-vänsterskalan, som ytterst handlar om jämlikhet.

  • Visst. Nazister och islamister har samma tankegods. För mig är det ett högerextremt tankegods.

   Att Höger-vänsterskalan handlar om jämlikhet är vi överens om. Om jämlikhet, ekonomi, klass.

   • Olof Larsson

    ”Visst. Nazister och islamister har samma tankegods. För mig är det ett högerextremt tankegods.”

    Ja, och det ser vi t.ex. i tankar om patriarkaliska och underordnade samhällen men också i de fascistiska idéerna om det totalitära ledarskapet (kalif, führer, il duce, el caudillo..). Historiskt är Hitlers samverkan med reaktionära muslimska kretsar under Andra Världskriget väl belagd. Det finns en välkänd bild från 1941 där Hitler och Stormuftin av Jerusalem, Haj Amin al-Husseini, sitter och konfererar. Samme stormuftin utsågs för övrigt till ”Gruppenführer” i SS.

    Däremot ser jag tankegodset där vissheten om den enda sanningen ger rätten att beröva andra människor livet som mer universell. Detta tankegods har – inte minst under förra seklet – praktiserats hos den politiska skalans båda ändpunkter om än inte alltid i terrorismens skepnad.

    Den enda sanningen, som utgångspunkt för terrorism, skiljer sig från den mer riktade terrorismen, som mer tar sin utgångspunkt från en upplevd rättighet till väpnad kamp, en väpnad kamp där det, likt i alla krig, förekommer civila offer.