Att protestera mot nazism är aldrig fel

Borgerliga skribenter inklusive en mängd exmaoister och stalinister anser i i allmänhet att det är fel att bojkotta bokmässan. Många av dem anser att det är fel att protestera mot nazisternas närvaro på Bokmässan, oavsett hur det görs. De har diverse bisarra argument som att det är ett angrepp på yttrandefriheten att protestera mot nazisterna på bokmässan, att den som bojkottar inte tar strid mot nazisterna med mera.

Bokmässan har inget med yttrandefrihet att göra. Det är ett kommersiellt arrangemang där pengarna styr. Den som har råd att vara med och säger att de ställer upp på Bokmässans regler får vara med. Politiska aktioner vid sidan av de betalda platserna och båsen är inte tillåtna. Det finns med andra ord ingen yttrandefrihet på Bokmässan och det är okej. Bokmässan bestämmer själva över vilka som får vara med och det är brukligt vid alla typer av arrangemang. Politiska möten såväl som kommersiella musikfester och mässor.

Att bojkotta Bokmässan är därför inget angrepp på yttrandefriheten. Däremot är det en protest mot nazism och rasism liksom ett försök att få Bokmässan att bli mer demokratisk genom att kräva att de som vill begränsa demokratin och yttrandefriheten borde utestängas från Bokmässan.

Att protestera mot nazismen är aldrig fel, att göra det genom bojkott mot Bokmässan är därför inte heller fel.

Samma borgerliga skribenter (återigen inklusive exmaoisterna och stalinisterna) som anser att protester genom att bojkotta Bokmässan är fel anser också att motdemonstrationer mot nazister är fel. De anser att det är fel att se till att gatorna i våra städer är fria från våldsverkare och rasister. De deltar i stort sett aldrig i antirasistiska demonstrationer och de organiserar dem aldrig. De bojkottar i princip all antirasistisk och antinazistisk aktivitet.

Det handlar om människor som främst ägnar sig åt att protestera mot, misstänkliggöra och förtala antirasistisk och antinazistisk aktivitet och i stort sett aldrig tycker nån sådan aktivitet är rätt. De agerar nästan aldrig mot nazister, desto oftare författar de långa drapor om hur fel det är att protestera mot rasism och nazism. Detta oavsett hur protesten går till.

Deras argumentation är inte värd att ta på allvar. De är inte värd att ta på allvar. De hade varit nazistiska medlöpare i 1930-talets Tyskland. De hade varit samarbetsmän i Nazityskland och det ockuperade Polen. Protester och kamp mot nazism och rasism tycks för dem alltid vara fel.

Att protestera mot nazism är aldrig fel. Ibland är metoderna effektiva, ibland inte lika bra. Ibland är demonstrationerna mot nazisterna stora, ibland inte lika bra. Men det är aldrig fel att protestera mot nazism. Oavsett hur effektivt det är. Oavsett vad borgerliga skribenter av alla de slag hävdar.

Många av de som bojkottar Bokmässan har valt att protestera genom att ordna ett alternativ arrangemang under samma dagar. Arrangemanget heter Scener & Samtal och äger rum fredagen den 29:e och lördagen den 30:e september på Göteborgs Litteraturhus och Värdskulturmuseet. Programmet finns att läsa på hemsidan för Göteborgs Litteraturhus.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Olof Larsson

  ”Att protestera mot nazism är aldrig fel. Ibland är metoderna effektiva, ibland inte lika bra. Ibland är demonstrationerna mot nazisterna stora, ibland inte lika bra. Men det är aldrig fel att protestera mot nazism. Oavsett hur effektivt det är. Oavsett vad borgerliga skribenter av alla de slag hävdar.”

  En gång i tiden höll jag på med fotboll, förvisso på medioker nivå men ändå tillräckligt mycket och tillräckligt länge för att göra vissa insikter. En av insikterna är att det är lätt att trötta ut både laget och sig själv på spelupplägg och anfall, som från början saknar förutsättningar att lyckas. Det gällde istället att vänta ut de verkliga möjligheterna. Att springa på varje boll utan att tänka bakåt öppnade ofta fatala kontringsmöjligheter för motståndarlaget.

  Jag är fullt medveten om att man skall vara försiktig med analogier och visst kan en jämförelse mellan fotboll och politisk kamp halta. Dock, jag kan inte göra mig fri från insikten att det alltid gäller att välja sina strider om man vill komma framåt och nå målet. Varje strid kan inte vinnas och ibland är det – utifrån ett taktiskt övervägande – bättre att avstå.

  Moraliskt har du självklart helt rätt i ditt resonemang om bojkott men vem är ytterst vinnaren i den debatt som uppkommit och som ger avtryck på varje kultursida och i varje kulturprogram i eftermedia? Hur många fler klick skänker debatten till de ljusskygga rasistiska forumen på nätet? Hur många ytterligare av bokmässans – oavsett bojkott – förmodligen ansenliga mängd av besökare kommer ta vägen till den monter som spottar på människovärdet på det mest avskyvärda sätt?

  Nu är väl i och för sig ”skadan” redan skedd varför bojkottsdebatten lika gärna kan få fortsätta. Om inte annat så kan den ytterligare stärka de redan övertygade vilket ändå på något sätt kan förstärka momentet i kampen. Samtidigt måste vi vara på det klara med att debatten knappast kommer att övertyga någon i den gränszon där det finns en risk att ta steget över till den renodlade rasismen. Hos dessa är det förmodligen så att t.ex. ”yttrandefrihetsargumentet” ändå kan bita ganska starkt.

  • Jag vet inte vem vinnaren är i just detta fall, men jag vet att de skyldiga till att debatten uppstått är de som hela tiden försvarar nazister. Min erfarenhet är dock,efter 40 års antirasistiskt arbete, att nazisterna i stort sett aldrig tjänar på en debatt. I allmänhet inte heller högerextremister i form av högerpopulister, men det beror lite på hur och var debatten förs. Där vi har den mest restriktiva inställningen till nazister och högerextremister. Där de motarbetas på mänger med sätt, där är de också minst. I Göteborg går det verkligen inte bra för SD och det är främst göteborgare som bojkottar Bokmässan. Vi har en lång tradition av hård antifascism, antinazism och antirasism. En lång tradition av att isolera och frysa ut nazister. Det fungerar uppenbarligen.i Göteborg är stödet för högerextremismen lägst i Sverige. Bojkott av Bokmässan är en del i detta framgångsrika arbete mot nazism oh högerextremism.

   • Olof Larsson

    ”Jag vet inte vem vinnaren är i just detta fall, men jag vet att de skyldiga till att debatten uppstått är de som hela tiden försvarar nazister. ”

    Det som skrämmer mig djupt är att det är rasisten, som får spela den förfördelades roll i en yttrandefrihetsdebatt, en debatt som är massmedial i ordets verkliga bemärkelse. Detta är både absurt och sjukt då effekten de facto riskerar att bli en ökad acceptans för rasistiska åsikter och förhållningssätt och det alldeles oavsett att det finns sanna antirasister på båda sidor. Uppenbarligen kommer antiraster till olika slutsatser, själv landar jag – vilket framgår av min första kommentar – än mer i slutsatsen att debatten knappast på något sätt kan gagna antirasismen. Vem som är orsak till debatten är i detta perspektiv en andra ordningens fråga då debatten som sådan fortsätter att rasa i oförminskad skala.

    ”I Göteborg går det verkligen inte bra för SD och det är främst göteborgare som bojkottar Bokmässan.”

    Att dra slutsatser av en sådan korrelation tror jag man skall vara försiktig med. Ser vi till valresultatet 2014 fanns lägsta stödet för SD i Stockholms kommun. Bland de andra som, tillsammans med Göteborg, höll skammen under 10 procent finner vi Västerbottens län, Gotlands län och Stockholms län. Tyvärr var det dock så att SD i princip fördubblade sitt stöd hos samtliga av dessa. I senaste SCB undersökningen ligger SD i Göteborg på samma nivå, 9.8%, som valresultatet 9.6%. I maj 2014 gav SCB SD 6.9%. För mig säger detta att SD är ett problem även i Göteborg.

    • Jag säger inte att SD inte är ett problem. När det gäller Stockholm finns det inte nån större vit arbetarklass eller lägre medelklass. SD:s väljargrupper.

     Göteborg domineras av vit arbetarklass och därför är det anmärkningsvärt och har alltså andra förklaringar än bara klasstillhörighet och stadens sociala sammansättning. Medelklassen i Göteborg bor i andra kommuner.

     I Västerbotten och delar av Göteborg är det frireligiösa inslaget stort. I frireligiösa områden tenderar stödet för SD att vara lägre och istället stöder motsvarande befolkningsgrupper i allmänhet KD i sådana områden.

     En analys av röstandet i fiskelägen.
     http://fiske.zaramis.se/2014/05/26/eu-valet-i-sveriges-fiskelagen/

     Analys av vilka som röstar på SD:
     http://blog.zaramis.se/2014/07/19/stodet-till-sd/