Naivt av Teodorescu om flyktingfrågan

Alice Teodorescu föreslår i en ledare ett kvotsystem av FN:s modell för EU. Ett system där det är tänkt att de mest behövande ska väljas ut i olika flyktingläger för asyl i Europa Det är inget fel med ett sånt system, FN har haft det i årtionden. Men det är naivt att som Teodorescu tro att ett sådant system skulle innebära att flyktingar inte kom till Europa på en miljon andra sätt. För självklart skulle systemet inte innebära att folk inte kom direkt till olika europeiska länder för att söka asyl.

Ett problem är att det inte fungerar i akuta lägen eller på vissa håll i världen. Det skulle inte fungerat vid militärkuppen i Chile eller när prästerna tog makten i Iran, det skulle inte fungera med flyktingar från Ryssland eller Kuba och det fungerar inte i akuta krigssituationer. Ingen kan resa till Somalia eller Syrien och välja ut de mest behövande och det är inte heller nödvändigtvis inte heller de mest behövande som finns i flyktingläger lokalt eller i grannländer. De som har behov av politisk asyl och alltså är de mest behövande kan inte heller alltid söka sig till flyktingläger som kanske kontrolleras av den regim de flyr ifrån eller några med dem allierade. Och om de finns i ett sådant läger kan de inte använda sig av sin utsatthet som argument, för då kan de bli dödade.

FN:s motsvarande system har också ett annat problem. Det är svårt att få länder att ta emot kvotflyktingar. Det innebär att folk kan tvingas leva i flyktingläger hela sitt liv och aldrig få nån möjlighet att komma vidare. I det läget kommer många självklart att lämna lägren för att själva söka lyckan på en farlig resa över Medelhavet.

Teodorescus förslag är inte illa ment, men det är icke fungerande och naivt. Det tyder på en okunnighet och en oförmåga att sätta sig in i vad flykt i många fall betyder. Hon själv skulle exempelvis knappast ha varit i Sverige om ett sådant system funnits när hennes familj flydde hit. De var högt utbildade och tillhörde eliten i Rumänien. De skulle aldrig blivit utvalda och några flyktingläger utanför Sverige och Rumänien dit de kunde fly fanns förstås inte. Så de hade nog valt att skita i kvotsystemet och flytt direkt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Teodorescu har jag inte alls några positiva vibbar från. Såg henne på SVT för inte så längesedan, under en debatt. Dom flesta jag läser har inget vidare att säga om henne. Jag läser nåt enstaka men är inte intresserad därför.

    • Hon är en ung gammal tant. Intelligent, men totalt jag-fixerad. Faktiskt ganska märklig. Det är den bild som framträder i media och de få gånger jag sett henne prata irl.