Flyttfjärilar

Jag har flera gånger sett filmer och program på TV om monarkfjärilens flyttningar till en skog i Mexico. Det handlar om en fantastisk massflytt. Nåt liknande finns inte i Sverige men vi har flyttfjärilar. Två av dem har jag i år sett i min trädgård. Amiral och tistelfjäril. Amiral ser jag varje år. På våren och försommaren samt på sensommaren. Dvs när den kommer flyttande och när de nya fjärilarna återigen flyttar söderut för att övervintra.

Amiralfjäril

Amiral

I år har jag för första gången sett en annan flyttfjäril, tistelfjäril. Sannolikt är den ny fjäril för året den på väg söderut för att övervintra. För i Sverige brukar varken amiralen eller tistelfjärilen övervintra och de som försöker dör i allmänhet.

Tistelfjäril

Tistelfjäril. Bild: Korall. Licens: CC BY-SA 3.0

Fjärilar som övervintrar som fullt utvecklade fjärilar i Sverige är bland annat nässelfjäril, påfågelöga och sorgmantel. Det är dock inga flyttfjärilar.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Advertisements