Cwejman borde göra bättre research

Adam Cwejman har skrivit en ledare där han påpekar det märkliga i att svenska kändisar kan vara med i Kommunistiska Partiet (KP) som försvarar Nordkorea utan att få frågor om detta. KP är mycket riktigt ett parti med en mängd bisarra åsikter. De försvarar Stalin och Stalin-tidens förtryck, de anser att Nordkorea är ett land värt att lyfta fram, de är reaktionära och konservativa i HBTQ-frågor och svajar på målet när det gäller odemokratiska Ryssland och Putin samt diktatorn Assad och Syrien.

Men jag har då aldrig hört att Mikael Wiehe skulle ha varit medlem i Kommunistiska Partiet eller ens vara sympatisör. Aldrig ens hört det antydas och jag har varit en del av den svenska vänstern i 45 år. Enligt egen utsago har han aldrig varit medlem i något parti. Wiehe uppmanar i uttalanden oftast till en röst på Vänsterpartiet och säger själv att han alltid röstat på dem.

Cwejman har misstagit sig och inte gjort sin research ordentligt. En så dåligt underbyggd ledare med så alllvarliga grundläggande fel kan inte tas på allvar. Den visar också på hur dålig pålästa GP:s ledarskribenter är så fort det handlar om något som de kallar vänster.

Med Pia Sundhage, som han också nämner, är det en annan sak. Hon är en välkänd KP-anhängare och har sannolikt också varit medlem. Det kanske hade varit lämpligare med Sven Wollter som exempel, han är ju en välkänd KP-anhängare och har också varit medlem (om han är det idag vet jag dock inte).

Ett annat bra kändisexempel är förstås maratonlöparen Mikael Ekvall som representerade Sverige på friidrotts-VM i London. Han kunde gott få frågor om Nordkorea och Stalin.

Sant är dock att Wiehe hyser en hel del KP-liknande åsikter men det finns det tyvärr många svenskar i 70-årsåldern som gör. Men det betyder inte att de har ansvar för KP:s Nordkoreavurmande eller nån annan av Kommunistiska Partiets bisarra åsikter.

För mig är dock KP och deras medlemmar inte vänster. De är en bisarr kvarleva av en sjuk 70-talsvänster som idag inte kan anses vara vänster på något sätt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Olof Larsson

  ”För mig är dock KP och deras medlemmar inte vänster. De är en bisarr kvarleva av en sjuk 70-talsvänster som idag inte kan anses vara vänster på något sätt.”

  Utifrån programskrivningar och idétradition har KP tvivels utan en grund i marxist-leninismen. Ur detta perspektiv är det för mig svårt att bestrida partiets vänsteridentitet. Man bekänner sig fortsatt till de dogmer som under 1900-talet styrde en icke försumbar del av världen. Att partiet sedan haft en total oförmåga att lära av historien och att läsa av vår samtid är en annan sak. Men visst idag har tiden fullständigt sprunget ifrån detta patetiska parti, som väl hos de flesta nu enbart väcker löjets skimmer. Ren stollighet är en annan relevant beskrivning av partiet.

  Sedan är det förstås så – och jag ser det mer och mer när jag reflekterar över förra seklets historia – att stalinism och fascism har ett antal gemensamma nämnare där det starka despotiska ledarskapet, idag tydligast manifesterat av den absoluta de facto monarkin Nordkorea, tillhör de tydligaste.

 • Bevis kan jag inte presentera, men jag har personliga kontakter som hävdat att hon varit medlem. Men att haon varit och kanske är sympatisör är eller har varit välkänt.

  • Sebbe Persson

   Sundhage håller på med ett jävla hyckleri då hon säljer ledarskapsutbildningar och annan skit till storfinansen. Så visst fan har KP hög klass på sina medlemmar och sympatisörer.

   Se http://www.macespeakers.se/pia-sundhage/