Assadregimen: Ge upp eller svält ihjäl

Efter så kallade “försoningsavtal” mellan den syriska regeringen och väpnade oppositionsgrupper har civilbefolkning, som drabbats hårt av belägringar och intensiva bombanfall, inte haft något annat val än att fly eller annars riskera att dö, det visar Amnesty International i en ny rapport.

Lokala avtal har i ökande utsträckning blivit en av den syriska regeringens strategier för att tvinga oppositionen att ge upp. Avtalen framställs som en åtgärd för “försoning” av regeringen och dess allierade, men i verkligheten har de kommit till efter utdragna belägringar och bombardemang. De har inte bara resulterat i att medlemmar av väpnade oppositionsgrupper evakuerats, utan även lett till att tusentals civila tvångsförflyttats.

– Dessa avtal har i huvudsak möjliggjort för regeringen att återta kontroll över territorium genom att först svälta och sedan avlägsna invånare som motsatt sig regeringens styre, säger Katarina Bergehed, Syrienexpert på Amnesty Internationals svenska sektion.

Regeringens belägringstaktik, dess olagliga dödande och tvångsförflyttningar – som har lett till att tusentals civila har tvingas leva under förskräckliga förhållanden – utgör brott mot mänskligheten konstaterar Amnesty.

En advokat från östra Aleppo beskriver de sista dagarna av belägringen före det att ett “försoningsavtal” nåddes såhär:

– De sista tio dagarna före evakueringen var en mardröm. Antalet granater var en tydlig signal att regeringen ville att vi skulle ge oss av… och de sista fem månaderna av granatattacker gick att jämställa med de senaste fem åren av flygattacker och attacker på marken… Det blev nog för mig att ta beslutet att ge mig av. Dessutom, hur kan civila stanna om det inte finns någon infrastruktur, inga sjukhus, ingen el och inget vatten? Regeringen gjorde det till sitt mål att förstöra allt och inte lämna något kvar som vi kunde kämpa för.

I rapporten “We leave or we die”: Forced displacement under Syria’s reconciliation’ agreements undersöker Amnesty International fyra av dessa lokala överenskommelser samt dokumenterar kränkningar och brott som är kopplade till dessa, från 2012 och framåt.

Överenskommelserna, som slöts mellan augusti 2016 och mars 2017, ledde till tvångsförflyttningar av tusentals invånare från sex belägrade områden: Daraya, östra Aleppo, Al-Waer, Madaya, Kefraya och Foua.

Den syriska regeringen, och även väpnade oppositionsgrupper fast i lägre omfattning, har olagligt belägrat flera områden och berövat civila möjligheten att få tillgång till sådant som mat och medicin, samt har utfört olagliga attacker i tätbefolkade områden.

– Även om den syriska regeringens uttalade mål har varit att bekämpa väpnade rebeller, har regeringens cyniska taktik av “ge upp eller svält ihjäl” medfört en förödande kombination av belägringar och bombningar. Dessa är en del av systematiska och utbredda attacker på civila som utgör brott mot mänskligheten, säger Philip Luther, chef för research och påverkan vid Amnestys Mellanöstern- och Nordafrikaavdelning

Människor som utsatts för de här övergreppen hade inget annat val än att lämna sina hem. Som ett resultat av detta lever tusentals familjer nu i provisoriska läger med begränsad tillgång till hjälp och med få möjligheter att kunna försörja sig.

– Om den syriska regeringen och de väpnade oppositionsgrupperna, Ahrar al-Sham Islamic Movement och Hay’at Tahrir-al-Sham, menar allvar med sina försoningsavtal, måste de omedelbart upphöra med sina belägringar och sluta attackera de tusentals civila som fortsatt är under belägring, säger Philip Luther.

Amnesty anser att alla stater bör samarbeta för att motverka straffriheten för det som skett.

– Ett enkelt sätt för dem att göra det än att bidra med stöd och resurser till den internationella, opartiska och självständiga juridiska mekanism som etablerades av FN förra året för att kunna hjälpa till att utreda och åtala de ansvariga, säger Philip Luther.

När nu det internationella samfundet alltmer skiftar fokus till återuppbyggnad i Syrien uppmanar Amnesty International alla dem med makt och inflytande i frågan, särskilt Ryssland och Kina, att säkerställa att allt finansiellt stöd till drabbade områden kommer de människor till del som drabbats, och att de människor som flytt eller tvångsfördrivits säkert kan återvända till sina hem och sin mark. Program som syftar till att säkerställa rättvisa för offren och deras familjer bör prioriteras, inklusive att se till att civila vars egendom olagligt förstörs, beslagtagits eller plundrats, får ersättning.

Bakgrund

Rapporten bygger på intervjuer med 134 personer utförda mellan april och september 2017, vilket inkluderar tvångsfördrivna invånare som har överlevt belägringar och attacker, humanitära hjälparbetare, experter, journalister och FN-tjänstemän. Amnesty har också granskat dussintals videofilmer och analyserat satellitbilder för att bekräfta vittnesmål. Amnesty har sökt de ryska och syriska myndigheterna för en kommentar angående det som framkommit i rapporten, men de har inte svarat. Det har däremot Ahar al-Sham Islamic Movement gjort.

Rapporten täcker även tio attacker utförda av ryska och syriska styrkor mot civila bostadsområden i östra Aleppo mellan juli och december 2016. Amnestys analys av satellitbilder visar att attackerna, som genomfördes långt från frontlinjen och utan några uppenbara militära mål i närheten, förstörde hundratals civila byggnader – bland dem bostadshus, en marknad och flera sjukhus.

Läs mer i det engelska pressmeddelandet om levnadsförhållanden för de civila under belägringarna, om de brutala attackerna på civila och om tvångsfördrivningarna.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Svensson on Patreon!
Become a patron at Patreon!