Att Göteborg inte skulle vara en industristad är bara trams

Det upprepas av alla. Debattörer från vänster till höger hävdar att industriepoken är över. Göteborg har gått vidare, förändrats. Det är som om all vill att det ska vara så och därför måste det vara sant. Men det är inte sant. Göteborg är en industristad.

Av de 15 största privata arbetsgivarna i Göteborg är 8 stycken tillverkande industriföretag, ett är ett IT-företag som servar industriföretagen och ett är ett utbildningsföretag som främst utbildar människor för arbeten i industrin. Totalt 10 industriföretag bland de 15 största arbetsgivarna alltså. av de tio största privata arbetsgivarna är 7 stycken tillverkande industriföretag.

Av industriföretagen är det några som inte har någon tillverkning i Göteborg och de flest av dem är forskningsintensiva. Det betyder att det handlar om industriföretag där de flesta anställda kanske inte arbetar med fysisk tillverkning utan med forskning och utveckling, Industriarbeten är det lik förbannat.

4 företag är serviceföretag och till slut är det också en bank.

De 15 största privata arbetsgivarna i Göteborgsregionen

 1. Volvo Personvagnar AB (13 175)
 2. Volvo Lastvagnar Aktiebolag (3 925)
 3. Chalmers Tekniska Högskola Aktiebolag (3 125)
 4. Postnord Sverige AB (2 525)
 5. Volvo Information Technology Aktiebolag (2 475)
 6. Ericsson AB (2 225)
 7. AstraZeneca AB (2 175)
 8. SKF Sverige Aktiebolag (2 025)
 9. Samhall Aktiebolag (1 575)
 10. SCA Hygiene Products Aktiebolag (1 425)
 11. Teliasonera Sverige Aktiebolag (1 325)
 12. Västsvensk Tidningsdistribution (1 325)
 13. Göteborgs Spårvägar Aktiebolag (1 225)
 14. SAAB Aktiebolag (1 175)
 15. Skandinaviska Enskilda Banken AB (1 125)

Till detta kommer en mängd mindre IT-företag, serviceföretag, transportföretag, och andra typer av underleverantörer vilka antingen själva är industriföretag eller levererar tjänster till industriföretag. Utan industrierna skulle flertalet av dessa bolag inte finnas.

Industrierna är det som är den ekonomiska motorn i Göteborg och Göteborg är idag Sveriges i särklass viktigaste ekonomiska motor. Det är industrierna som gör att Göteborg har låg arbetslöshet.

I Malmö finns det inget industriföretag bland de 15 största privata arbetsgivarna. Därför är Malmös ekonomi rena katastrofen. Arbetslösheten är bland den högsta i landet. Utan industri finns det nämligen inga så många andra jobb heller.

Göteborg kan skatta sig lyckligt för att det fortfarande är en industristad. Utan industrin skulle Göteborg vara en social och ekonomisk katastrofzon.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements
 • Anders Persson

  På 80-talet begrep jag aldrig snacket om att ”servicesektorn” skulle vara Framtiden. För f-n, någon måste ju någonstans TILLVERKA alla prylar.

  Nu har vi kommit så långt att så gott som alla prylar tillverkas av underbetalda kineser som betalas av oss delvis på pengar som stenrika kineser spenderar här i landet som turister. I framtiden kanske Göteborg med omnejd anses mera nyttig som sommaroaser för kinesiska turister.

  Var det inte så att Englands tillväxt på 1800-talet delvis berodde på texilindustrin. Dvs tillverkningen. De länder som tillhandahöll råvarorna kom inte långt.

  • Precis. Jag har aldrig begripit det där snacket heller.