Polistjallare åtalad för mord, våldtäkt och utpressning

Fredagen 26 januari lämnade åklagare in sammanlagt nio stämningsansökningar till Nyköpings tingsrätt  i ett omfattande mål som bland annat gäller mord, allmänfarlig ödeläggelse och våldtäkter i Katrineholm. Sammanlagt tio personer åtalades, därav en polisinformatör, en tjallare.

Brotten skedde under perioden juli 2014 – maj 2017. Bland annat omfattar åtalet mordet på Filip Viking den 14 maj 2017 sköts till döds utanför Östra skolan i Katrineholm. En kort tid efter mordet greps 4 personer som häktades som misstänkta för inblandning för mord och utpressning och senare greps ytterligare en person i Östersund. Flera av dem släpptes dock snart igen. Ett antal nya personer häktades dock senare. En som varit häktad hela tiden är den 40-årige Adnan Rostam Mzori, också känd som Adnan Amedi om vilken det framkommit att han varit polisinformatör. Han har tidigare också varit med i TV-programmet Robinson.

Efter mordet vid Östra skolan har polisutredningen alltså handlat om mer än bara mordet. Bland brottsmisstankarna finns dels den grova utpressningen och grovt penningtvättsbrott, men också grovt vapenbrott, anstiftan till grov misshandel, våldtäkt, hot mot tjänsteman, samt skyddande av brottsling. Dessutom misstänks den nämnde 40-åringen för anstiftan till handgranatsattacken mot polisstationen i Katrineholm på nyårsnatten 2016/2017. Händelsen rubriceras som anstiftan till allmänfarlig ödeläggelse, men någon misstänkt för själva kastandet av granaten finns inte.

I mordutredningen har det hållits cirka 600 förhör, genomförts 32 husrannsakningar och tagits 42 telefoner i beslag.

– Det som har stuckit ut i den här utredningen har varit det omfattande materialet när så många misstänkta skulle kartläggas. Bara informationen från alla telefonanalyser har varit enorm, säger Lars Liewenborg, kommissarie och chef för grova brott i Nyköping/Katrineholm, i ett pressmeddelande.

Utpressningen riktade sig mot ett familjeföretag med flera decenniers historia i Katrineholm, Åke Lindman Maskin AB. De misstänks ha utpressats på mångmiljonbelopp av Adnan Rostam Mzori. Genom utpressningen ska han mellan april 2015 och december 2016 ha tillskansat sig stora summor, uppemot 13 miljoner kronor. Pengarna betalades till 40-åringens konto, dels från företagets egna konton, dels från företagets företrädares konton.

En släkting till företagets företrädare är en 35-årig man, Andr*as Lindm@n, som tidigare dömts för vapenbrott. 35-åringen misstänks bl.a. för anstiftan till mordet den 14 maj, som enligt utredningen sedan utfördes bland annat av samme man som utpressat Lindmans familj.

En 21-åring, Arnauld Arakaza, som också är misstänkt för mordet, har även han fått summor inbetalade på sitt konto från företaget. 21-åringen misstänks inte för utpressning, men däremot för grovt penningtvättsbrott. Han har, enligt utredningen, överfört pengar från sitt konto till olika spelbolag i utlandet, i vad som kan antas vara ett sätt att tvätta pengarna.

– Samma person som är häktad misstänkt för mord och grov utpressning är även misstänkt för anstiftan till allmänfarlig ödeläggelse. Den troliga gärningsmannen när det gäller attacken mot polisstationen är död. Enligt totalförsvarets forskningsinstitut fanns det risk för dödliga skador på avstånd upp till 70 meter. När det gäller mordet så påstår vi att det beställdes av en person som då avtjänade en påföljd på Karsuddens sjukhus, säger förundersökningsledare, chefsåklagare Robert Eriksson på Åklagarkammaren i Nyköping, ett pressmeddelande från åklagarmyndigheten.

Fem personer är häktade, totalt är tio misstänkta för olika delar av brottsligheten. De fem häktade är

  • 40-årige Adnan Rostam Mzori, misstänkt för mord, grov utpressning mot Åke Lindman Maskin, anstiftan till allmänfarlig ödeläggelse i och med handgranatsattacken mot polisstationen i Katrineholm samt flera fall av grov våldtäkt under 2016 och 2017.
  • 21-årige Arnauld Arakaza, misstänkt för mord, grovt vapenbrott och grovt penningtvättbrott.
  • 22-årige Eddi* Ryd*ll, misstänkt för mord och grovt vapenbrott.
  • 24-årige Fr*drik Aunon*n, misstänkt för mord och grovt vapenbrott.
  • 35-årige Andr*as Lindm@n, misstänkt för anstiftan till mordet den 14 maj, samt för två äldre brott, anstiftan av grov misshandel då han iscensatt beskjutning mot en person utanför Kullbergska sjukhuset sommaren 2014, och grovt vapenbrott.

Ett antal personer misstänks för inblandning, utan att vara häktade. Det handlar om en 20-åring, som misstänks för grovt vapenbrott och grovt skyddande av brottsling, en 25-åring och en 27-åring som båda misstänks för grovt vapenbrott. Ytterligare två personer misstänks för grovt vapenbrott. En person misstänks för allmänfarlig ödeläggelse.

Två män, 20 och 26 år gamla (den som greps i Östersund), har tidigare varit misstänkta men är nu avförda från utredningen och misstänks inte längre.

Under hela den period som utpressningen mot företaget pågått har Adnan Rostam Mzori varit polisinformatör. Han har alltså haft ett visst polisiärt beskydd under lång tid medan han har begått allvarliga brott.

Pengarna från utpressningen har aldrig bokförts i det utpressade företaget och ägaren är därför misstänkt för grovt bokföringsbrott. Det är oklart varifrån pengarna ursprungligen kommit.

Ett tänkbart motiv till mordet är svartsjuka. Det har i så fall inte alls med utpressningen eller de andra brotten att göra. Filip Vikings flickvän hette Lindman i efternamn och har tidigare varit gift med Andr*as Lindm@n vilket alltså kan vara orsaken till mordet.

Läs mer: