Återuppbygg landshövdingehusen på Skansberget

Göteborgs Arkitekturuppror har lanserat ett projekt för att återuppbygga ett av de ursprungliga landshövdingehusen på Skansberget. Uppfunnet i Göteborg och i sin planform och nästan oändliga flexibilitet vad gäller utseende, placering och orientering representerar landshövdingehuset kanske den mest fulländade form av flerfamiljshus som framkommit.

För många representerar landshövdingehuset Göteborgs själ och de stadsmiljöer som utgörs av landshövdingehus är de mest eftertraktade och älskade av stans miljöer.

Tyvärr revs en mycket stor del av det äldre beståndet av landshövdingehus under det nästan hämningslösa rivningsraseri som drabbade Göteborg under 1900-talet. På Skansberget ersattes de aldrig av ny bebyggelse. Just här finns därför möjligheter att återuppbygga ett eller flera hus och kanske i förlängningen hela miljön.

I samarbete med byggnadsantikvarier och arkitekter har Göteborgs Arkitektuppror tagit fram ett förslag för fastigheten Skansen 3. Exteriört, mot Risåsgatan skall det byggas så nära originalet som det överhuvudtaget är möjligt. Mot gården och interiört kommer det att anpassas efter alla moderna krav.

Göteborgs Arkitekturuppror är övertygade om att ett projekt som innebär att återuppbygga ett eller flera landshövdingehus kommer att kunna väcka nästan samma entusiasm som Ostindiefararen. Vi tror och hoppas att det därför kan genomföras som ett crowd-fundingprojekt med många ideella insatser. Detta kan bli en byggnadshytta för att återuppliva hantverk och ta till vara de kunskaper som finns runt om i västsverige. Landshövdingehuset 2.0 är här!

OBS! Det har lagts ett medborgarförslag för att återuppbygga landshövdingehusen på Skansberget, Tiden för att rösta går ut den siste april. Gå in och rösta här.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Svensson on Patreon!
Become a patron at Patreon!