Mats Berggren får 2019 års Ivar Lo-pris

Styrelsen för Ivar Lo-Johanssons stipendiefond har beslutat att Fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris 2019 tilldelas författaren Mats Berggren, med följande motivering:

Fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris 2019 går till Mats Berggren för ett engagerande, konsekvent och nydanande författarskap. Redan med debutboken Orent ackord 1987 blev Mats Berggren ett namn bland de svenska arbetarförfattarna. Mötena med bilfabrikens personligheter var en gestaltning av individens behov av utrymme i ett kollektiv. Också i sina böcker för unga läsare för Mats Berggren ett samtal om de stora livsfrågorna inte sällan med förorten som scen och hedersvåld som tema. I boken Vindsröjning från 2018 återkommer författaren till existentiella frågor, kopplade till klassbakgrund och kulturkrockar. Verket är med den suggestiva prosan och laddningen i den återhållna stilen nyskapande i genren självbiografier.

Mats Berggren är född och uppvuxen i Södertälje där han bodde kvar till 1987. Han var metallarbetare på Scania 1978–1985. Under de sista åren på bilfabriken började han skriva på sin första roman, Orent ackord, som gavs ut 1987. Därefter gick han kulturvetarlinjen på Stockholms universitet 1985–87. Sedan debuten har han försörjt sig som författare. Mats Berggren har huvudsakligen skrivit ungdomsböcker men även romaner för vuxna. Han har varit ledamot av Svenska barnboksakademien och ingått i juryn till Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne.

Prisutdelningen sker på Ivar Lo-Johanssons födelsedag den 23 februari 2019. Tid och plats meddelas senare.

Fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris som delas ut av Stiftelsen Ivar Lo-Johanssons Stipendiefondär ett av Sveriges största litterära priser och instiftades 1986. Det har till syfte att stödja och stimulera litteratur som för vidare den realistiska tradition som bar upp Ivar Lo-Johanssons författarskap. Prissumman är 125 000 kronor. Stadgarna för Stiftelsen Ivar Lo-Johanssons Stipendiefond säger bland annat följande:

Stiftelsens ändamål ska vara att inrätta Ivar Lo-Johanssons stipendiefond, vars avkastning skall stödja och stimulera arbetarlitteraturen, främst i vårt land men även i de övriga nordiska länderna. Därvid framstår det som särskilt angeläget att uppmuntra det författarskap, som framgår ur arbetarnas egna led och som för vidare den realistiska och proletära tradition, som burit upp Ivar Lo-Johanssons eget författarskap.

De medel som fonden avkastar skall användas till att varje år dela ut ett stort Ivar Lo-Johansson-pris till en betydande arbetarförfattare.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!