Gängland Stockholm – Märsta

Märstanätverket är enligt polisen och tidningen Expressen ett kriminellt nätverk i Stockholm med cirka 20 medlemmar. Nätverket anses ha haft en koppling till Östberganätverket.

En av de män som av polisen och Expressen utpekas som ledare för Märstanätverket, Agrin Wahab (född 1982), som var en av de 7 män som åtalades för mordet på en ledarfigur i Bredängsnätverket, Joaquin Basilio Morales, i Mariehäll i Stockholm, men frikändes i likhet med alla andra. Han dömdes dock 2018 för narkotikabrott. Även en annan person som polisen menar är ledande i Märstanätverket, Rasmus Gulass (är skriven på en adress i Östberga), åtalades och friades för mordet i Mariehäll. Han har tidigare dömts för flera fall av olaga hot och narkotikabrott. En tredje åtalad var Daniar Mohammed som också tillhör Märstanätverket.

De flesta som utpekas som medlemmar i Märstanätverket är ostraffade eller bara straffade för mindre brott men en man som är född 1996 har dömts för ringa narkotikabrott, olaga frihetsberövande och misshandel.  En man född 1991 är dömd för misshandel, narkotikabrott och övergrepp i rättssak, en man född 1993 är dömd för rån och försök till rån.

Vidare är en man född 1999 dömd för narkotikabrott och olaga hot medan en man född 1996 är dömd för narkotikabrott och våldsamt motstånd och en annan man född 1995 har dömts för narkotikabrott, vapenbrott och våldsamt motstånd. En man född 1994 dömdes 2016 och 2017 för en rad narkotikabrott och en man född 1998 har dömts för misshandel, narkotikabrott och grovt hemfridsbrott.

2017 skakades dock Märsta av en mindre brotts- och våldsepidemi med en mängd attacker mot restauranger och krogar samt några skjutningar:

  • 2 maj: Misstänkt mordbrand och skadegörelse i Våfflan hamnkrog och bar i Sigtuna.
  • 21 juni: Misstänkt mordbrand i Valsta vedugn och kolgrill.
  • 10 juli: Skottlossning utanför restaurang Mingel i Sätuna.
  • 19 juli: Man beskjuten i flerbilsgarage på Magnegatan i Valsta.
  • 14 augusti: Misstänkt mordbrand i föreningslokal på Bragegatan i Valsta.
  • 2 september: Handgranat kastad mot Burger Bistron i Sätuna.
  • 3 september: Större bråk vid krog på Tingvallavägen.

Händelserna är kopplade till några av de personer som enligt polisen idag ingår i ett nätverk som kallas Märstanätverket. Burger Bistron som stängdes 2018 hade en koppling till Agrin Wahab och ägdes formellt av dennes bror som fick en stor summa pengar som ersättning för att kommunen tvingade honom att stänga restaurangen

Våren 2017 avslöjades också en korruptionshärva med märkliga uppgörelser mellan socialdemokratiska kommunpolitiker och syrianer i Märsta med märkliga bidrag till föreningar, otillbörligt gynnande av vissa krogar och gratis upplåtelse av lokaler. Två kommunpolitiker, Anders Johansson och Ibrahim Khalifa som efterträdde Johansson som kommunstyrelseordförande, pekas ut som ansvariga i ett avsnitt av Uppdrag Granskning. Några brott kan dock inte bevisas men Khalifa får avgå.

Hösten 2017 blev också en av ägarna till restaurangen Café Vivamus vid Sätuna Torg misshandlad av en känd knarklangare. Ägarna var två bröder. Hösten 2017 hade en annan restaurang precis öppnat vid Sätuna Torg. Den ägdes formellt av en 25-årig man som hade kopplingar till ett kriminellt nätverk i västra Stockholm. Denne hade också en koppling till den man som som misshandlat den ene ägaren av Vivamus. Restaurangen blev en samlingspunkt för Märstanätverket.

I november 2017 väcktes åtal mot den unge knarklangaren efter att han och kompisar slagit ner några anställda på en McDonalds-restaurang. Vid husrannsakan hittades kokain och cannabis i hans jackficka. Vid rättegången dömdes han som skyldig till misshandeln och fick två månaders fängelse för narkotikabrott och olaga hot mot en anställd på McDonalds. Vid tillfället på McDonald var också Daniar Mohammed närvarande.

Strax före jul 2017 sprängdes entrén till restaurangen O’Learys i Märsta centrum. Lasse Wierup har i sin bok Gangsterparadiset visat att konflikten i Märsta har etniska kopplingar. Ägarna av Vivamus såväl som ägarna av O’Learys var syrianer medan den andra sidan hade kurdisk bakgrund. Även Östberganätverket som har tydlig kopplingar till Wahab med flera i Märsta har kurdiska kopplingar liksom Hagsätranätverket som också gett sig på syrianska restaurangägare med koppling till Märsta.

Samtidigt som våldet mot restaurangägare i Märsta ökade flyttade polisen bort från Märsta på grund av en omorganisation. Märsta blev en del av ett polisdistrikt där stationen låg i Sollentuna där det fanns och finns två gamla etablerade kriminella nätverk i Edsberg och Tureberg. Polisen resurser kom att koncentreras på dessa och ingen tid ägandes åt de växande problemen i Märsta.

I april 2018 angrep ett gäng på en vakt utanför Vivamus. Ägarna och anställda försvarade vakten och ett stort slagsmål utbröt. Den tidigare nämnde unge knarklangaren hörde till de personer som grips som misstänkta för händelsen.

I början av hösten 2018 hotades en av Vivamus ägare av ett gäng unga män. Bland dem fanns både Dania Mohammed och den unge knarklangaren. Brödernas pappa och Mohammeds pappa försökte därefter medla i konflikten då de känner varandra sen tidigare men misslyckades. Mohammed dök upp på Vivamus beväpnad och uppträdde hotfullt. Han greps av polis och häktades några dagars enar för olaga hot och försök till grov misshandel. Han dömdes till skyddstillsyn medan den andra unge mannen fick en månads fängelse.

I slutet av 2018 dömdes en man i 25-årsåldern, den ovan nämnde 25-årige restaurangägaren, som anses tillhöra det så kallade Märstanätverket till 3 års fängelse för narkotikabrott och ett rån. Tillsammans med honom döms också en yngre medlem i nätverket till fängelse i tre månader och skyddstillsyn. Restaurangen övergick till en annan äldre ägare som inte har några kända kopplingar till kriminella men tycks även fortsatt ha varit en samlingspunkt för Märstanätverket.

2019 inträffade ytterligare händelser som enligt polisen kan kopplas till den grupp av personer som kallas Märstanätverket.

I februari 2019 slutade en biljakt med att två poliser omringades av en grupp på cirka 20 maskerade män som fritog två personer som polisen gripit. Bilen och personerna i den kunde kopplas till Tenstanätverket medan de personer som omringade poliserna kunde kopplas till Märstanätverket. Fler poliser kom dock tillplatsen och personerna från Märsta avvek. Bilen visade sig vara stulen och vapen beslagtogs. En annan stulen bil hittades senar i ett garage och den kunde knytas till ett större inbrott mot ett lager där bytet bestod av mobiltelefoner för miljoner. Flera personer greps och dömdes till fängelse för dessa brott.

Natten till den 29 mars inträffade en explosion i entrén till Café Vivamus. Hela entrén sprängdes bort. En person med koppling till Märstanätverket greps snart som misstänkt

Den 28 september 2019 skadades två personer vid en skjutning utanför en restaurang i centrala Märsta. Daniar Mohammed greps i oktober 2019 som misstänkt för skjutningen. Han greps när han återvänder från en utlandsvistelse som började efter skjutningen. Han åtalades för skjutningen, dömdes i tingsrätten till tingsrätten till 11 års fängelse, men friades i hovrätten.

Någon vecka senare sätt ett 20-tal bilar i brand i Valsta, Märsta centrum och Norrbacka. I november 2019 sköts det återigen mot krogen. Denna gång på natten och när ingen var där.

Den 9 december 2019 upptäcktes en bomb i Eksjö som placerats vid en restaurang, Pizzeria Babylon, som ägs av en syrianskättad man. Agrin Wahabs bror och en 19-åring greps som misstänkta och det visade sig att restaurangägarens bror hade en skuld till Agrin Wahab. Den sistnämnde greps för misstankar om att ha anstiftat bombdådet men inget kunde bevisas och han släpptes igen. Hans bror dömdes dock till 3 och ett halvt år i fängelse medan den yngre medhjälparen dömdes till 3 års fängelse. Den sistnämnde dömdes också för vapenbrott efter att ha grips tillsamman med en annan ung man när han grävde ner ett vapen. Vapnet kunde knytas till ett mord i Sollentuna sommaren innan.

I december 2019 stängde Vivamus Café.

Hösten 2020 har det dock varit ytterligare våldshandlingar i Märsta. Nu bl.a. riktat mot myndigheter som slutligen börjat klämma åt det kriminella nätverket i Märsta. Den 2 oktober sköts också 24-årig man från Märsta vid namn Wissem Messaoudi ihjäl. Skjutningen inträffade i Steninge. Han hade enligt uppgift precis kommit ut från fängelse. Natten till den 16 maj sköts det mot en man i en bil.

Lasse Wierup menar i sin bok att angreppen på de syrianska restaurangägarna i första hand handlar om att den andra gruppen vill tillskansa sig kontroll över krogbranschen i Märsta. Samtidigt bortser han från de angrepp som skett mot den andra sidan krogar, angrepp som föregick angreppen mot de syrianska ägd krogarna. Han utmålar den syrianska sidan konflikten som oskyldig trots att det verkar som om det var dessa som inledde våldsamheterna. Ett av de mäktigaste kriminella nätverken i Sverige, Södertäljenätveket, är ju ett etniskt nätverk bland syrianer. Att inte nämna detta eller de tidigare våldsdåden mot kurdiskägda krogar i Märsta förefaller märkligt och oärligt. Några direkta kopplingar mellan Vivamus ägare och Södertäljenätverket kan dock inte påvisas.

Säkerligen kan etniska motsättningar och kontrollen över krogar spela roll och orsaka konflikter. Krogarna behövs ju för penningtvätt. Men troligen har narkotikahandeln spelat en större roll för konflikten.

Agrin Wahab ska numera (2022) befinna sig utomlands och det kan finnas en interna konflikt. Dessutom ryktas det om att delar av Märstanätverket kan ha en konflikt med en kriminella gruppering med bas på Gärdet i Stockholm.

Läs mer:

PS. Artikeln kompletterades 2020-04-07, 2020-11-12. Lasse Wierups bok Gangsterparadiset har varit en viktig källa för uppdateringarna. Återigen uppdaterat 2022-10-12. Enbart mindre justeringar.

Köp Gangsterparadiset från Adlibris

Köp Gangsterparadiset från Bokus

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!