Spansk maffia och kartellserier i TV

Många kriminella svenskar har bosatt sig i södra Spanien på olika håll. Dels som semester, dels för att kunna konsumera utan att svenska myndigheter får nys om saken och dels för att få bra kontakter med större kriminella organisationer som smugglar kokain och cannabis till Europa. På senare år har också flera kända svenska gängkonstellationer på olika sätt försökt etablera sig i den kriminella miljön på spanska solkusten och i Barcelona.

Den kriminella miljö i södra Spanien som svenskarna tycks ha försökt etablera sig i finns beskriven i ett antal TV-serier.

Costa del Sol

Ett exempel är den franska Netflix-serien Cannabis (2016) som beskriver en miljö som starkt påminner om det som uppdagats kring Mekky-falangen. Serien ska enligt uppgift ha inspirerats av den suveräna TV-serien The Wire (2002-2008). Den är inte på långa vägar lika bra som The Wire, men helt klart sevärd. Nattklubbar, sprängningar och mord med koppling till kriminella miljöer som smugglar cannabis och kokain.

Miljöerna i TV-serien är dessutom kopplade till kriminella gäng i Marseille samt cannabisodlare och korrupta militärer i Marocko. Dessutom har den svenska skådespelerskan Ruth Vega Fernandez en betydande biroll i serien.

La Reina del Sur

En annan TV-serie som beskriver miljön är den evighetslånga mexikanska La Reina del Sur (2011-2019) som väl är att karakterisera som en slag gangstersåpopera. Det är en ganska vanlig genre i Mexico och Colombia. La Reina del Sur är en av de populäraste mexikanska TV-serierna nånsin och finns också i en US-amerikansk variant, Queen of the South (2016-2021), vars första säsonger är bra mycket bättre än den mexikanska serien men som sen tappar bort logiken och blir sämre än den mexikanska serien.

Det är inte samma historia som berättas i de två. Bara namnen på personerna är samma. Queen of the South utspelar sig inte i Spanien medan La Reina del Sur huvudsakligen utspelar sig där. Båda serierna är klart sevärda.

Galicien

Andra spanska maffia och kartellserier på TV inkluderar Fariña (2018) och Vivir sin Permiso (Unauthorised Living, 2018-2020) som båda handlar om den galiciska maffian. Båda dessa serier finns på Netflix. Galiciska maffian figurerar även i La Reina del Sur liksom colombianska karteller. De senare är också förekommande i Vivir sin Permiso.

Dessutom finns Gigantes (Giants, 2018-19) om kriminella familjer i Madrid. Gigantes har jag inte sett men jag tycker både Fariña och Vivir sin Permiso är klart sevärda och bra serier men de beskriver inte den kriminella miljö som de svenska gängen försökt etablera sig i.

Läs mer:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!