Gängland Stockholm – Bandidos MC

Bandidos MC med sin supportergrupp X-team är, precis som de också är internationellt, nummer två bland de kriminella mc-gängen i Sverige. Nummer ett är förstås Hells Angels MC. En sak som skiljer Bandidos och deras undergrupper från Hells Angels är att de i Sverige har stor andel medlemmar som härstammar från invandrare eller själva är invandrare i Sverige. Dessutom har de historiskt samsats med uttalade nazister, personer som tidigare varit aktiva i nazistiska organisationer, som Patrick Huisman. Något som kan tyckas märkligt. Men det som förenar är en annan identitet, den kriminella identitet en person får som medlem i X-team eller Bandidos.

Bandidos kom till Sverige 1994 och den första klubben bildades i Helsingborg vilket ledde till en omfattande konflikt med Hells Angels, det stora nordiska mc-kriget.

2001 försökte Bandidos bilda en avdelning i Stockholm med hjälp av Asa MC. Det misslyckades efter oenigheter mellan skåningarna och stockholmarna och ett avslöjande från en polisinfiltratör. Istället började de rekrytera rent kriminella utan mc-erfarenhet till så kallade supportergrupper, X-team. Både antalet X-teamgrupper och Bandidosavdelningar växte därefter snabbt i Sverige.

I Sverige har Bandidos MC främst kunnat kopplas till ekonomisk brottslighet, och utpressning, två branscher som ofta har kopplingar men också till bedrägerier. Samt förstås till narkotikahandel och då främst med amfetamin som i Bandidos fall förmodligen huvudsakligen förs in från Polen och Litauen, men även från Holland. Sålunda greps ledaren för Bandidos i Stockholm, Andreas Olsson, år 2006  för amfetaminsmuggling från Holland. Bandidos medlemmar kan också kopplas till värdetransportrån och liknande som exempelvis rånet mot Landvetter flygplats år 2006Våld och hot mot vakter och vanliga människor är vanliga brottsmisstankar mot gängmedlemmar, exempelvis dömdes Bandidos ledare i Säffle, Andreas Gustafsson, för det år 2006. Även handel med stulna mc-delar är en viktig verksamhet.

I april förra året gjorde polisen stort fynd i två stulna bilar i ett parkeringsgarage i Skärholmen i södra Stockholm. Där fanns 37 skjutvapen varav 13 automatkarbiner samt 200 kilo ammunition av olika slag. Dessutom sprängkapslar, sprängdeg, radioutlösare och krutstubin. Dessutom fanns det mer än tio kilo narkotika, däribland kokain, amfetamin, ecstacy och cannabis.

Fynden kunde kopplas till Bandidos MC och 7 november 2018 slog polisen till mot deras klubblokal i Stockholm. Vid razzian befann sig 16 personer i lokalen.

En av de som greps var Ozan Sarikaya som enligt polisen är vice president i Bandidos Stockholmsfilial. Han är högsta hönset när presidenten Jeffrey Ong inte är närvarande. Sarikaya åtalades för synnerligen grovt vapenbrott, grovt narkotikabrott och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Han frikändes från det han anklagats för.

Razzian medförde dock att polisen kunde kartlägga Bandidos MC och deras hierarki i Sverige. Polisen kom också över kassaböcker och dagböcker.

Enligt polisen uppfyller Bandidos samtliga av EU:s uppställda kriterier för organiserad brottslighet. Inför en rapport i fjol gjordes utdrag ur belastningsregistret på 100 personer inom mc-gängets svenska gren. 88 procent av dem var dömda för sammanlagt 2 096 brott.

Polisen uppger att Anders Gustafsson från Värmland är Sverigepresident för Bandidos MC. Utifrån polisutredningen efter tillslaget framgår att han står i nära kontakt med Stockholmsavdelningen. Han dömdes till fyra års fängelse för grov misshandel och utpressning 2008 och för tre år sedan dömdes han till villkorlig dom för olaga hot och skadegörelse. Även tidigare har han dömts för brott vilket redan omnämnts.

Jeffrey Ong är eller har varit Stockholmspresident trots att han länge bott utomlands och har tidigare drivit egen tatueringsstudio. Ong är dömd för bland annat vapenbrott, narkotikabrott, stöld, skadegörelse och dopingbrott. 

En man vid namn Andreas Olsson har enligt uppgifter i Expressen och en polisutredning en ledande roll i Bandidos MC på internationell nivå. Han dömdes 2007 till tio års fängelse för grovt narkotikabrott, det handlar om den amfetaminsmuggling som nämnts ovan. Innan dess dömd för utpressning och bankrån. Olsson är son till Janne Olsson som tog gisslan vid Norrmalmstorgsdramat 1973.

Polisen menar i sin utredning att en man vid namn Joakim Lundberg (Gecko) som varit medlem i Bandidos MC i tio år har rollen som kassör och sekreterare för Stockholmsavdelningen. Lundberg är endast dömd för mindre allvarliga trafikförseelser.

Aghvan Baghdasaryan har varit fullvärdig medlem i Bandidos under flera års tid, men degraderas till prospect 2018. Har därefter återfått sin status som fullvärdig medlem. Baghdasaryan häktades 2019, misstänkt för mord och mordförsök i samband med en skjutning i Borlänge i början av året. Han är tidigare dömd för bland annat grov misshandel och narkotikabrott kopplat till hans medlemskap i Bandidos.

Enligt polisen och media är Ahmed Mohamed (Manolo), förutom att han är medlem i Bandidos MC, även tongivande i det kriminella Bredängsnätverket. Han förnekar dock att han har koppling till Bredängsnätverket. Mohamed har dömts för bland annat grov misshandel, försök till medhjälp till mord, människorov, rån, utpressning och grovt narkotikabrott.

Jonas Bång är enligt uppgifter i Expressen också medlem i Bandidos Stockholmsavdelning. Han dömdes hösten 2018 för narkotikabrott, ringa narkotikabrott och brott mot vapenlagen och är tidigare dömd för brott mot knivlagen och trafikförseelser.

En mångårig medlem i Bandidos är Tommy Olsson som 2015 dömdes till fem års fängelse för grovt narkotikabrott, narkotikabrott och ringa dopningsbrott och ska tidigare ha varit sergeant-at-arms. Blev 2018 VD i ett byggbolag.

En annan medlem är Robert Loforsen som bland annat är dömd för misshandel, olaga hot, olaga tvång, dopningsbrott och narkotikabrott. Dessutom är Ted Nordin Blomquist medlem sen lång tid tillbaka. Enbart dömd för trafikbrott, bokföringsbrott och rattfylleri. Har tidigare varit registrerad på flera byggbolag. Alex Wihlén som också är medlem är enligt Expressen dömd till flera kortare fängelsestraff, det hårdaste var fyra månader, för olika fall av misshandel, försök till rån, olaga hot och brott mot knivlagen.

I september 2020 häktades en av medlemmarna, en 32-årig man, för försök till mord. 

Att många medlemmar i Bandidos MC är kopplade till byggbranschen gör att de har lätt att komma åt sprängämnen och de har koppling till många sprängdåd.

Bandidos MC kan på olika sätt knytas till de flera av de stora bombdåden i Sverige under senare år. Bomberna i Linköping, Norrköping och Örebro är kopplade till Bandidos MC då de har en konflikt med No Surrender MC vars medlemmar varit måltavla för bomberna.

Bomben på Östermalm i Stockholm är kopplad till Bandidos MC då den som sitter häktad som misstänkt är en person med kopplingar till Bandidos MC. I det fallet kan det handla om att Bandidos MC åtagit sig att driva in en skuld från någon och dessutom kan det ha koppling till byggbranschen och en brottshärva kring bolaget Prime Living. Den typen av uppdrag, att driva in skulder, är något Bandidos är kända för att syssla med.

Ett annat exempel på detta är utpressningen, kidnappningen och tortyren mot en byggföretagare i Floda och bomben mot hans föräldrar i Motala. För det första brottet är minst en medlem i Bandidos MC dömd. Medlemmar i Bandidos MC i Vara är också dömda för utpressning. Också det handlade om byggbranschen.

Dessutom är Bandidos MC kopplade till flera mord, bland annat i Jönköping och Norrköping liksom till mordförsök på olika håll.

Bandidos MC har sin Stockholmslokal i Brandbergen där också deras supportergruppering Bad Breed MC har sin lokal. Precis som bland andra kriminella mc-gäng har både Bandidos MC och Bad Breed MC många äldre medlemmar. Bad Breed MC har bland annat två män i 55-årsåldern som anses vara ledande medlemmar.

Tidigare under dömdes en 32-årig medlem i Bad Breed MC till fängelse i två år för bland annat grovt vapenbrott, efter att ha stoppats av polis med en skapladdad pistol i sin bil.

Precis som i moderklubben Bandidos finns också flera kopplingar till företag som gått i konkurs. En av medlemmarna har tidigare arbetat för ett ungdomshem, som fick sina tillstånd indragna då han bedömdes som olämplig då han tidigare dömts för ett antal brott.

Uppdaterat 2020-11-21

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!