Egendomen köptes år 1865 av Oscar Ekman som lät bygga det nuvarande huset på Stora Torp år 1872-73 efter ritning av arkitekten Axel Kumlien. Detta efter att det gamla huset förstörts i brand år 1871. Oscar Ekman skrev om detta i ett brev till sin fru:
Du vet att det var fredagen den 19 maj, som elden började. Jag var den kvällen tillsammans med Magnus och Axel Dickson på Lorensberg för att se på några akrobater, som inom parentes sagt voro mycket dåliga. Då vi begåvo oss därifrån, efter att hava ätit, var klockan omkring 1/2 11. Jag märkte då ett eldsken över trakten vid Torp./…/ Du kan själv göra dig en föreställning över mina känslor, då jag såg vårt gamla hem förtäras av lågorna, och som jag såg att det var alldeles omöjligt att kunna bärga något, stannade jag en lång stund i mina tankar på bergshöjden.
Det nya huset är precis som Överås ett typexempel på de förvuxna sommarhus som byggdes av Göteborgs överklass under den andra halvan av 1800-talet. Det ligger idag lite skymt av de nya bostadshusen som byggts där radiohuset förr fanns i Örgryte.
Oscar Ekman var en av 1800-talets absolut mäktigaste personer. Han var delägare i handelshuset Ekman & Co, först delägare och sedan huvudägare i D. Carnegie & Co som var ett av Sverige största företag på 1800-talet. Oscar Ekman var också den viktigaste initiativtagaren till bildandet av Skandinaviska Kredit AB (idag SEB) år 1864 och blev den nya bankens förste ordförande. En post han kom att behålla i 32 år. Bankens första kontor kom också att öppnas i Oscar Ekmans privata hus på Södra Hamngatan 11 och först 1885 fick banken egna lokaler vid Västra Hamngatan. Även när det gäller grundandet av Bergslagernas Järnvägar AB (BJ) var Oscar Ekman drivande och han ingick också i företagets interimsstyrelse. När bygget var färdigt år 1879 ingick han inte i styrelsen och det gjorde ingen annan ur familjen Ekman heller.
Efter Oscar Ekmans död 1907 innehades Stora Torp fram till 1938 av hans arvingar. Arealen av Stora Torp med tillhörande mark av hemmanen Gårda, Jacobsdal och Lunden anges på 1920-talet till c:a 150 ha. De lät senare familjens företag, Carnegie & Co, överta ägandet av Stora Torp. 1942 såldes en del av egendomen till Göteborgs stad och 1945 såldes resten av egendomen av Fastighets AB D. Carnegie & Co, som bolaget hette då, till Göteborgs kommun för 875 000 kronor. Manbyggnaden överläts då till Skogssällskapet som hyresgäst.
Därefter vidtog en större ombyggnad av arkitekten R.O. Swensson i Göteborg, finansierad genom donationer av främst direktör Hjalmar Larsson i Göteborg. Byggnaden innehöll då 14 kontorsrum, därav tre stora salar. VD-rummet var det enda där 1870-talsdekoren kunde bibehållas. På väggarna i entrén finns på den ena sidan Skogssällskapets donatorer och på den andra alla som skänkt pengar och materiel till ombyggnaden. Invigningen skedde i samband med ett årsmöte och med sällskapets medlemmar den 29 november 1942.
År 1986 köpte Skogssällskapet fastigheten från Göteborgs kommun för 2,3 miljoner. Man gjorde en tillbyggnad norr om herrgården 1987 efter en livlig debatt om det verkligen var lämpligt med ett storskaligt ingrepp som detta i det gamla kulturhistoriska området. Hela huset blev sen kontor, en av hyresgästerna är Friluftsfrämjandet.
År 2010 såldes Stora Torp för cirka 60 miljoner till av Skogssällskapet till Varbergs Stenfastigheter.
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.