Göteborgsområdets pampiga hus – Tjolöholm

Tjolöholm är ett enormt sommarhus som också var användbart för permanentboende uppfört som om det vore ett slott. Huset byggdes på en gammal godsegendom som 1892 köptes av James Fredrik Dickson. Ett nytt slott ritades i Tudor-stil av den då blott 27-årige arkitekten Lars Israel Wahlman. Även trädgården och slottsparken utformades av honom.

James Fredrik Dickson dog redan 1898 när bygget precis startat kom huset att byggas klart av hans änka, tillika kusin, Blanche Dickson. Bygget påbörjades alltså 1898 och slottet stod färdigt 1904.

Huset inreddes med utrustning och möbler köpta på varuhuset Liberty i London och är ett av Sveriges bästa exempel på den stil som brukar kallas Arts and Crafts.

Tjolöholm. Bild: A. Backlund. Public domain

James Fredrik Dickson var son till James Jamesson Dickson som lät bygga Överås och alltså brorson till Oscar Dickson som lät bygga Dicksonska palatset. Medan fadern och farbrodern var aktiva i familjeföretaget James Dickson & Co, ett av Sveriges största företag på sin tid, så var James Fredrik Dickson istället ett typexempel på den klassiska devisen. Första generationen bygger upp, andra generationen förvaltar och den tredje generationen bryter ner. Han var känd för sitt slöseri och bygget av Tjolöholm, sannolikt Sveriges överlägset största sommarhus, är ett typexempel på detta. Han levde dessutom ett utsvävande liv med ständiga fyllefester och haschorgier. Han dog som en följd av att han skadade sig på krossat glas under en fest, inte skötte om skadan och fick blodförgiftning.

Paret Dickson bör ha varit ett omaka par då Blanche Dickson var troende och knappast en festprisse. Hon dog av dysenteri under hemresan efter att besökt bröderna Axel Dickson och Oscar Dicksons teplantager på Ceylon år 1906, bara två år efter att Tjolöholms slott stod klart.

Tjolöholm ärvdes då av hennes dotter Blanche Bonde. Hon var 1896–1920 gift med hovstallmästaren greve Carl Bonde och bodde på Tjolöholm med sin familj fram till skilsmässan 1920. Efter detta bodde hon mestadels i Stockholm, men vistades på slottet på sommaren och helgerna. Efter 1951 stod det dock obebott och ouppvärmt och förföll då alltmer.

Vid Blanche Bondes död 1960 gick egendomen Tjolöholm i arv till sonen Carl C:son Bonde. Området hotades då av British Petroleums planer på att anlägga ett oljeraffinaderi. Slottet och marken på 668 hektar köptes 1964 av Göteborgs stad för att användas som fritidsreservat. Köpeskillingen var 4,5 miljoner kronor. I samband med att staden övertog Tjolöholm auktionerades delar av lösöret ut. Åren 1968–1973 genomfördes upprustningar av egendomen och byggnaderna, och jordbruket arrenderades ut. Restaureringen leddes av konservator David Sundbaum. 1971 öppnades delar av slottet för besökare.

1987 köptes Tjolöholm av Kungsbacka kommun (80 procent) och Västkuststiftelsen (20 procent) för 10,5 miljoner kronor. Egendomen överläts 1991 till den för ändamålet bildade Stiftelsen Tjolöholm, som har Kungsbacka kommun som huvudman. Stiftelsens styrelse utses av kommunfullmäktige i Kungsbacka kommun. Samma år förklarades Tjolöholm som byggnadsminne av länsstyrelsen i Halland.

Slottet är öppet för visning för allmänheten, och till egendomen kommer cirka 200 000 besökare per år. Den vidsträckta slottsträdgården vetter mot havet och egendomen har milslånga promenadstigar bland ekskogar och längs strandängar. På egendomen finns också en slottskyrka i skotsk stil och en idyllisk museal allmogeby. Allmogebyn och slottets grindstuga är idag ett kulturhistoriskt upplevelsehotell medan den nationalromantiska Storstugan fra?n 1904 erbjuder mat och kaffeservering.

Tjolöholm från sjösidan. 2015. Okänd fotograf.

Tjolöholm från luften. Okänd fotograf.

Läs också:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!