Ger blodgrupp 0 ett skydd mot covid-19?

Det finns flera allvarliga sjukdomar där genetiska förändringar och vissa blodgrupper ger skydd mot sjukdomen. Många människor i Sverige och övriga skandinaviska länder har en viss immunitet mot HIV, en stor del i Norden har immunitet mot vinterkräksjuka och de som har blodgrupp 0 i hela världen har ett visst skydd mot malaria.

Cirka 1-2%  av befolkningen i Sverige har nästan full immunitet mot HIV då de bär på två uppsättningar av en genförändring medan de som bär på en uppsättning vilket är cirka 20% av befolkningen inte smittas lika lätt och inte blir lika sjuka som andra. Orsaken till dessa mutationer i den skandinaviska befolkningen anses vara att pesten levde kvar längre i Skandinavien än på andra håll i världen. De som överlevde sjukdomen hade i stor utsträckning den aktuella mutationen som genom att pesten fanns kvar länge blev vanligare i Norden och Skandinavien.

Cirka 20% av befolkningen i Sverige är också immuna mot vinterkräksjukan. Det beror också på en genetisk förändring som dessutom tycks var vanligare bland personer med blodgrupp B.

Malaria är ytterligare en sådan sjukdom. Det är belagt att blodgrupp 0 ger ett viss skydd mot malaria. Den som har blodgrupp 0 smittas inte lika lätt, blir inte lika sjuk och dör i allmänhet inte.

Enligt en liten kinesiska studie ska det vara likadant med covid-19. De som har blodgupp 0 blir inte sjuka lika lätt, blir inte lika allvarligt sjuka och dör inte lika ofta medan de med blodgrupp A istället är de hårdast drabbade och dör i större utsträckning. Studien är inte bekräftad någon annan stans och måste tas med en stor nypa salt.

Samtidigt pågår också försök med att använda malariamedicin mot covid-19 på flera håll i världen. Det finns många problem med detta då malariamediciner också kan ha allvarliga biverkningar men att det görs tyder väl på att det kan finnas nåt samband eller likhet mellan malariaparasitens sätt att angripa människan och det sätt som det nya coronaviruset (CoV-SARS-2) angriper människan. Malariamedicin använd också vid reumatism. För att det påverkar immunförsvaret som ju utgör ett problem vid covid-19 och vid reumatism.

Om teorin med blodgrupp 0 och blodgrupp A i förhållande till covid-19 skulle stämma innebär det att det skulle blir färre döda i länder med låg andel av blodgrupp A men hög andel av blodgrupp 0. Men det vet vi först om kanske två år. Hög andel 0 och låg andel A finns i de flesta länder i Latinamerika med undantag av bl.a. Brasilien, i Fjärran Östern, Mellanöstern, Nordafrika men även på Irland och Island. Hög andel A och låg andel 0 finns främst i Europa och Nordamerika men även i Brasilien.

Tills vidare är det bar att se till att hålla sig långt borta från andra, se till att smittspridningen går långsamt och att den inte når till de äldre delarna av befolkningen.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!