De korrupta bankerna

Svenska banker tycks fällas för penningtvättsbrott med en klockas regelbundenhet. Inte bara svenska banker förstås utan banker i de flesta länder. Det handlar om miljarder och åter miljarder som tvättas åt den organiserade brottsligheten, korrupta politiker och skattesmitande storföretagare och finansfamiljer. Samtidigt är det svårt för en vanliga person att både sätta in och ta ut kontanter. En gång på Forex fick jag inte ta ut pengar som skulle växlas tilt en annan valuta för att jag hade för avsikt att ge dem till min bror som var med mig på växlingskontoret. Det hela var mycket märkligt. Vi gick till ett annat kontor där jag istället sa att pengarna var till mig själv. Det gick bra.

Svenska banker som Swedbank, SEB och Nordea (formellt en finsk bank idag) har på olika sätt fällts och kritiserats för penningtvätt åt ryska maffian, oligarker, korrupta politiker med mera. Men för vanligt folk har det blivit allt knepigare att använda banksystemet. Nu har Nordea återigen avslöjats med hela handen i syltburken av olagliga penningtvättstransaktioner.

Dokument som läckt ut från USA:s finanspolis och hamnat hos nyhetssajten Buzzfeed visar enligt finska nyhetsbolaget YLE flöden på sammanlagt 17 000 miljarder kronor, men utgör ändå bara 0,02 procent av de 12 miljoner rapporter som USA:s finanspolis (Fincen) fick in åren 2011–2017.

Enligt YLE finns det misstänkta transaktioner på cirka 1,5 miljarder kronor genom Nordea. Andra banker har fungerat som mellanhänder för betalningarna som i huvudsak ägde rum åren 2013–2017. Det är de andra bankerna som rapporterat transaktionerna till USA:s finanspolis.

Det finns i materialet uppgifter om pengar till skatteparadis, brevlådeföretag utan synlig verksamhet, ologiska och obegripliga transaktioner liksom många stora och jämna belopp inom en kort tidsperiod. Enligt de läckta dokumenten vet Nordea ofta inte heller vilka kunderna är trots att en bank borde känna till sånt.

Ett av de bolag som genomfört misstänkta transaktioner genom Nordea är Somitekno Ltd, hemmahörande i Brittiska Jungfruöarna. De överförde över en miljard euro under mindre än ett år. Bolaget hade också ett konto hos Nordea i Estland.

Deutsche Bank tog emot transaktionen frågade Nordea om det hemlighetsfulla bolaget. Men fick ingen information. Enligt den läckta rapporten visste Nordea inte vem som äger bolaget, även om bolaget gjort penningtransaktioner i miljardklassen. Enligt YLE är ägaren till bolaget en affärsman vid namn Igor Bidilo som hör hemma i Kazakhstan. Han har tidigare gjort affärer i Estland och ingått avtal med statliga ryska oljebolag. Avtalen som omfattar flera miljarder euro.

De banker som förekommer flitigast i de läckta dokumenten är:

De vanligaste bankerna med misstänkt penningtvätt, namn, antal dokument banken förekommer i, summa

  1. Deutsche Bank, 982, 1,3 biljoner USD
  2. Bank of New York Mellon, 325, 64 miljarder USD
  3. Standard Chartered, 232, 166 miljarder USD
  4. JPMorgan Chase, 107, 514 miljarder USD
  5. Barclays, 104, 21 miljarder USD
  6. HSBC, 73, 4,4 miljarder USD
  7. Bank of China, 35, 1,3 miljarder USD
  8. Bank of America, 35, 384 miljoner USD
  9. Wells Fargo, 21, 57 miljoner USD
  10. Citibank, 18, 251 miljoner USD

De individer som nämns i dokumenten kommer huvudsakligen från USA, Ryssland, Storbritannien, Kina, Tyskland, Förenade arabemiraten, Kanada och Ukraina medan de företag som nämns främts återfinns i länder som Storbritannien, USA, Brittiska Jungfruöarna (BVI), Cypern, Hong Kong, Förenade arabemiraten och Ryssland. BVI, Cyperna, Hong Kong och Förenade arabemiraten är kända skatteparadis och i vissa hänseenden fungerar Storbritannien också som det.

De mest förekommande företagen i dokumenten är Mayzus Financial Services Ltd (nätbetalningar, bitcoin), Kaloti Jewellery International (Dubai), Trafigura Pte. Ltd, Veles International Ltd och Bufalo Management Ltd.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!